Benedicte feiret kvinnedagen i Afrika:
- Det er en stor kontrast til hjemme

Benedicte Aglen Løkse her sammens med lærerene på skolen i Zambia, ikledd kvinnedagsklærne de har fått sydd til denne dagen. Foto: Anja Sande
Hun har lærerpraksisen sin på en skole i en landsby i Zambia i Afrika. Benedicte Aglen Løkse fra Salangen innrømmer at markeringen av kvinnedagen i et helt annet land, var en stor kontrast i livet hennes.
Publisert: 09.03.2023 kl 21:11

Benedicte har igjenom grunnskolelærerutdanningen sin på NTNU i Trondheim fått praksisplass i Afrika. I går på 8.mars feiret hun og andre elever og lærere den internasjonale kvinnedagen.
- Det var med stor kontrast fra kvinnedagsfeiringen vi er vant med fra Norge. Her kommer et lite sammendrag og noen tanker om hvordan jeg opplevde dagen, forteller Benedicte Aglen Løkse til nettavisen.
Vi lar henne få skrive selv..
Gratulere så mye med dagen til alle kvinner, jenter, damer, frøkner og fruer der ute!
I år har jeg feiret kvinnedagen i en landsby i Zambia i sørlige Afrika. Jeg studerer for å bli grunnskolelærer, og utdanningen min åpner for å ta lærerpraksisen på 3.året her.
Når det gjelder kvinnedagsfeiring, har Norge virkelig noe å lære fra Zambia. Det har vært en dag fylt med taler, festdrakter, paradetog, korps, dans og sang -det kan sammenlignes med følelsen man har på 17.mai hjemme i Norge.
Kvinnedagen er nasjonal fridag i hele Zambia, og både kvinner, menn og barn i alle aldre strømmet til gatene for å delta i paraden. Kvinnedagen er en dag folk her nede snakker om og gleder seg til flere uker i forveien!
Alle organisasjoner, politiske partier, skoler og ulike yrkesgrupper kler seg opp i hjemmesydde klær med stoff som viser hvilken skole eller organisasjon man tilhører. I paraden var derfor alle regnbuens farger og alle slags mønster å se! Virkelig et vakkert syn!
*Saken fortsetter under bildet*

Benedicte Aglen Løkse (midten i hvit skjorte) i lag med Solveig Slåen, Karoline Bakke og Anja Strande i praksisgruppen hun er med i. Her er de kledd i skolens kvinnedagsstoff (stoffet kalles Chitenge). Foto: Vilje G. Korbøl
Vi masjerte til den lokale fotballstadion hvor det ble holdt taler. Talene inneholdt viktige budskap om kvinnens posisjon i det zambiske samfunnet og i verden generelt. Aldri før har jeg følt meg så kraftfull, viktig og sett som kvinne som i dag.
Viktige budskap om at kvinner KAN og kvinner VIL fremover får meg virkelig til å reflektere over hva vi kan få til om vi gir alle like muligheter. Det er virkelig blitt tatt store steg mot et mer likestilt samfunn i Zambia, for vi har besøkt flere skoler og kontorer på turen, hvor hver eneste rektor, sjef eller øverste leder vi har møtt på har vært velutdannede kvinner som har stålkontroll i jobben sin.
Dette motsier mange av fordommene jeg reiste hit med, og jeg blir ordentlig glad av å se at jeg har tatt feil. Når jeg spør elevene mine hva de drømmer om å bli når de er ferdig med skolen, sier mange av jentene sykepleier, lærer, ingeniør og businesskvinne.
Det gjør meg så glad å høre disse ambisjonene, og det gjør meg enda gladere å tenke på at mange av disse drømmene kan gå i oppfyllelse. Å ha fokus på og feire kvinnedagen, gir håp og drømmer for så uendelig mange jenter der ute. Men ikke alle drømmer går i oppfyllelse for alle jenter i verden, derfor har vi enda mange jenter å kjempe for.
Igjen vil jeg ønske alle jenter der ute vel overstått med kvinnedagen!.