Salangen-Nyheter

38.utgaven i rekken:

Nå er Årbok for Salangen kommet!

Den 38.utgaven av Årbok for Salangen er kommet ut for salg. En fin julegave i år også, mener redaktør Jostein Sagerup. Foto: Jon Henrik Larsen

Nå er den 38.utgave av "Årbok for Salangen" kommet ut for salg. 115 sider med lokalhistorie er tilgjengelig som en god julegave - også i år.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2022 kl 10:22

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

Det er fast tradisjon før jul at Jostein Sagerup som er redaktør for Årboka for Salangen kommer innom nettavisens lokaler i Kongsveien 62 på Sjøvegan for å stolt vise frem årets utgave av boken.

Så har skjedd i år med et stolt eksemplarer med 115 sider med lokalhistorie mellom bokermene. Arbeidet med boka er et helårsarbeid, i følge redaktøren.

- Det pågår hele året. Jeg er allerede godt i gang med neste årbok som er for 2023, og som blir 39. årboken. Jeg har nå vært redaktør i 13 år. Trives med rollen som redaktør og det er interessant. Jeg har jo vært med siden 1985 da årboka ble gitt ut for første gang. Hans Karlsen har jo i flere år vært en urokkelig redaktør for boken, sier Jostein Sagerup til nettavisen.

Kjøpes lokalt og nasjonalt

Årboka selges ikke bare lokalt i Salangen på Extra, YX, Felleskjøpet, Sport1 og Maxi Miljø. Folk bestiller via nett og får boka tilsendt til ulike steder i Norge - men også i utlandet.

- Vi har faste lesere av årboka blant annet i Australia og USA for å nevne noen. Utflyttende salangsværinger eller andre kjente kan ta kontakt med meg som redaktør, eller ny leder Frode Bruvoll for bestilling av boken i posten, sier Sagerup til nettavisen.

De som har satt sammen årboka i år er Jostein Sagerup, Alvhilde Sæther, Tormod Nygård, Roger Åmo og Lisbeth Bjørnsen Tunheim.

- Vi i redaksjonen skriver saker og sanker inn stoff til boka. Prøver og dekke leserkretsene av både yngre lesere og eldre lesere. Fokus mot dagens Salangen. Det som har skjedd igjennom det siste årbok- året blir mer og mer gjeldende, sier redaktør Sagerup.

Gode historier i årets bok

Sagerup vet ikke helt hvor han skal begynne når det gjelder og nevne gode historier som er skrevet ned i årets utgave.

- Vi har jo den gamle lastebilen til Asgeir Walle. Den var brukt til både transport og brøyting på vinteren. Den første kommunale brøytebilen i Salangen. Klenodium som står der enda. I nærheten av huset der Asgeir Walle bodde, sier Jostein med et smil.

Han vil også fremheve det som er skrevet i boka om hendelser igjennom året.

- Trekke frem fredningen av Fjeldstad gård. Eneste gården i Salangen som er fredet av riksantikvaren i august i 2022 som kvensk gård i Salangen. Det var jo bosettning som kom fra Tornedalen i Sverige på 1880-tallet. I boka kan du lese litt om bakgrunnen til gården, og hvorfor Fjeldstad er blitt stemplet som kvensk gård?, sier Sagerup.

Han legger også til at årboka i år har skrevet en portrett reportasje om en aktiv salangsværing.

- Merittene til Linas J. Hansen Hauge. Barnebarnet til Asle og Johanne Hansen. Han har jo kreftsaken som han har gått for, både land og strand og skapt inntekter. I portrettet kan man lese om hans engasjement for kreftssaken og hvordan det har berørt familien hans, sier Sagerup stolt. Han nevner også tre jubileumer som har vært som boka løfter frem.

- Vi har tre store jubileumsreportasjer. Bekkebotn og 200 års jubileumet i 2021. Vi rakk det ikke i 2021, men vi har fått det med nå. Salangen Musikkforening er 75 år i 2022 som forening, selve historien til de første trompet støt som ble gjort. Sjøvegan videregående skole som runder 50 år i år. Tidligere rektor Jon Myrmel skriver flott om utviklingen av skolen fra 1972 og frem til i dag, sier Sagerup.

Digitalisering

På spørsmål om når tid Årbok for Salangen blir digital, noe som er populært for mange andre årbøker i Norge, svarer Sagerup følgende:

- Det har aldri blitt tatt initativ til digitalisering av boken. Vi har det på agendaen. Jubileumet vil kanskje danne en epoke endring?. Vi skal diskutere dette nærmere, og vil komme tilbake med svar der, sier Sagerup.