Salangen-Nyheter

En helt spesiell gjest:

Albinomåse til bygda?

Den snøhvite måsen kan være født med en genfeil som har gjort den så hvit som den er. For de fleste er det kjent som albinisme. FOTO: LEIF DAVID OLDERVIK

HAMNVIK: I omtrent 3 og 4 år har det kommet en veldig unik og spesiell gjest til Selset i Hamnvik. Det er en måse, helt utenom det vanlige. Den er nemlig en albinomåse.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Noen kan beskrive den som en «fredsdue», andre tenker kanskje ikke så mye over det, men på Selset i Hamnvik på Ibestad har det de siste årene dukket opp et veldig unikt syn. En helt snøhvit måse med rødlige øyne. Leif David Oldervik har knipset et bilde av denne unike fuglen, og påpeker den har dukket opp fast i snart 3 eller 4 år i området med en make. – Den er veldig spesiell, for jeg har aldri sett det før nå. Om det er en hann eller hun, vet jeg ikke, men den har kommet med en make som er normal, sier Oldervik.

Mulig albino

Grunnen til at den totalt hvite måsen er så unik, er fordi den mest sannsynlig har en manglende evne til å danne melanin, som kommer av en gendefekt. Navnet på dette er bedre kjent som «albinisme». Denne albinomåsen er særdeles unik, ettersom «ekte albinoer» sjeldent kan observeres i naturen. Unntatt en smule redusert naturlig beskyttelse mot sollys, er det ingen andre forskjeller med dem, så denne «albinomåsen» er virkelig en nål i en høystakk blant måsene som har kommet tilbake.