Salangen-Nyheter

En lang yrkeskarriere er over:

Avslutter taxidrifta

Asbjørn Rystad har verdsatt drosjesjåføryrket siden han startet som leiesjåfør i 1987, men nå sier han seg ferdig for godt. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

SJØVEGAN: Like etter at vi gikk inn i året 2018, bestemte Asbjørn Rystad seg for å si opp drosjeløyvet, og 1. februar i år ble oppsigelsen av løyvet X110 sendt inn til løyvemyndigheten i Troms Fylkeskommune samferdselavdelingen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

En relativ lang yrkeskarriere som drosjesjåfør og drosjeeier er nå over for Asbjørn Rystad. - Det er en tid for alt, så selv om dette er veldig vemodig for meg å gå til dette skrittet å avvikle, så ser jeg jo også at jeg var nødt til å gjøre det. Det er jo ingen hemmelighet at i år 2000, så fikk jeg diagnosen MS. Denne sykdommen har utviklet seg slik at jeg rett og slett ikke klare å sitte å kjøre drosje lenger. Så selv om det var en vond og vanskelig avgjørelse, så er jeg nå i dag glad for at jeg tok dette valget, forteller Asbjørn Rystad, og kommenterer videre at familien også støtter valget hans. -  Ikke minst min familie er veldig glad, for da vil jeg være mere sammen med dem i tiden framover. Det andre er at når jeg ikke klarer å kjøre så mye selv, er jeg avhengig av å ha leiesjåfør, sier Rystad. Ifølge drosjesjåføren er ikke økonomien så god i drosjeyrket lenger, og det gir utfordringer når man skal ha inntjening. - Man skal samtidig sitte igjen med så mye at man kan leve av dette, så det er hovedgrunnen for at jeg har avviklet drosjeløyvet, forteller Asbjørn Rystad til nettavisen.

Var leiesjåfør

Som mange andre som i dag innehar løyve, så startet det for de fleste med at dem begynte som leiesjåfør. - Min karriere startet allerede i 1987 som leiesjåfør hos Astor Hansen i Lavangen. Da kjørte jeg i hovedsak bare i helgene. Jeg hadde jo annen jobb, så dette var noe jeg gjorde i tillegg. Fra 2001 hadde jeg fast kjøring hos Oddgeir Voll her i Salangen helt frem til høsten 2012, for da fikk jeg løyvet X 110 her i Sjøvegan, og det har jeg driftet frem til nå, til jeg var nødt til å avvikle på grunn av helseutfordringene mine, sier Asbjørn Rystad.

Drosjesjåføryrket kan være tøft, men ifølge Asbjørn Rystad var det de daglige smilene og hyggelige passasjerene som beriket hans hverdag. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

Bekreftelse

I mange sammenhenger tenker folk på om dem har gjort de riktige valgene i livet, Asbjørn Rystad har i alle fall lagt mye energi i dette valget. - Ja det kan man si. Det var mye tenking omkring dette, men da det var gjort så føltes det litt godt også, selv om det var vemodig. Allerede nå i påsken fikk jeg en bekreftelse på at det var et riktig valg jeg hadde gjort. Jeg fikk alvorlig hjertetrøbbel, og da tenkte jeg og var glad for at jeg hadde tatt valget og sagt opp løyvet mitt. Det er mange av mine kunder som jeg kommer til å savne. Jeg savner jo alle de flotte menneskene som har kommet inn i bilen min, med hils og smil som har beriket min hverdag. Drosjeyrket er på mange måter et nokså tøft yrke, men det er alle de flotte passasjerene som gjør at det samtidig er et godt yrke. Så til slutt vil jeg få lov å takke alle de positive menneskene som har vært mine kunder, og som har bidratt til at jeg har hatt mange fine år i drosjeyrket. Løyvet er nå lyst ut igjen, men foreløpig er det ingen søkere til det ledige løyvet, avslutter tidligere drosjeeier, Asbjørn Rystad til nettavisen.