Salangen-Nyheter

Rognebæra kan gi svaret:

Blir det lite snø i år, eller?

Det kan bli en vinter med lite snø i Salangen. I allefall hvis man skal tro antall rognebær på treet.
 Foto: Jon Henrik Larsen

Det kan bli en vinter med lite snø i Salangen. I allefall hvis man skal tro antall rognebær på treet. Foto: Jon Henrik Larsen

I gamle dager trodde man mengden rognebær varslet en vinter med mye eller lite snø. Men hva værtegnet betydde bestemmes av hvor i landet du bor. 

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Her i Salangen er det slik nå at rognebæra har vokst seg stor og mange på treet. Det kan bare bety at det kommer til å bli en snøfattig vinter.

Det mener iallefall botaniker Anne-Cathrine Scheen.

– Mye rognebær betyr at det blir en snøfattig vinter. Rognen skal ikke bære tung bør to ganger, sies det. Men i andre deler av landet betyr mye rognebær det motsatte, altså en snørik vinter, sier Scheen.

Et tre med mange funksjoner

I tillegg til å gi oss værtegn er rognen også et sagnomsust tre.

– Det var et hellig tre tidligere. Det har vært Tors hellige tre, og folketradisjonen vår tilsa at man ikke kunne forhekse rognetreet. Derfor brakte redskaper fra rogn hell, sier Sheen.

I tillegg ble både bær, blader, kvister og bark brukt til vinterfôr fordi det var næringsrikt og enkelt å lagre. I tillegg har rognebær blitt brukt som medisin.

– Rognebær har blitt brukt både mot vondt i magen, diaré, som vanndrivende middel, febernedsettende og slimløsende, ved hoste, avslutter hun.

Annonse