Salangen-Nyheter

Innhøsting av potetene i full gang:

Blir en god potetavling i år

Potetbonde Stein Inge Prestbakk i Øvre Salangen håper at han får opp potetene før kulda for fullt. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

PRESTBAKKEN: I disse dager går det mot slutten av innhøstingen av potetene rundt om i fylket. Det begynner å bli litt nattefrost så potetene som ikke er høstet inn kan bli ødelagt dersom kulden slår til for fullt.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

Det er alltid spennende å høste inn det man sår, og det har med hvordan vekstsesongen har vært både med hensyn til temperatur og nedbør. Det er ikke gunstig for veksten om jorda blir for våt eller for tørr. – Vi er nesten ferdig med innhøstinga av årets poteter. Hittil ser det greit ut og jeg vil betegne avlingen i år som gjennomsnittlig god. Størrelsen på potetene er bra og det er egentlig lite småpoteter. Av sorter er det Gullauge og mandel, og så har jeg en rund rødpotet som heter Nansen, forteller bonde Stein Inge Prestbakk til nettavisen og ler.

Stein Inge Prestbakk er optimistisk om årets avling. Han forventer en avling på rundt 150 tonn. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

Nattefrost

Dersom jorda fryser til så skal det ikke mye til før poteten tar skade. Poteter inneholder mye vann, dermed er dem sårbare når det gjelder frost. – Vi har litt igjen å få opp av jorda, og det vil gå greit om ikke frosten tar tak. Jeg har vært litt plaget før, og når man trenger deler til maskinen er jo ikke postgangen så rask lenger slik den en gang var. Jeg har 90 dekar areal med poteter, og her forventer jeg å få en avling på rundt 150 tonn. Selv med dagens maskiner så skal nå jobben gjøres. Så under forutsetning av at alt går greit, skulle jeg være i gang med sortering og pakking for salg i mot slutten av neste uke, avslutter Prestbakk til nettavisen.