Salangen-Nyheter

HPV vaksinasjon av gutter:

Bringe det i lyset

- Mange vet ikke om at HPV kan smitte gutter like mye som jenter. Vaksine for gutter burde komme med engang, sier Are Rydland. FOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN

SJØVEGAN: Are Rydland leder i Munn- og halskreftforeningen, med nestleder Chris Foss, var på Stortinget i forrige uke for å møte Høyres fraksjon i Helse og omsorgskomiteen. Are og Chris benyttet anledningen til å fremheve budskapet om HPV vaksinasjon av gutter.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Are Rydland kunne fortelle nettavisen at de ble svært godt tatt i mot på Stortinget. - Alle var egentlig enige om at det må komme en vaksine for gutter, eneste problemet var prioriteringen. De svarte klart at de ønsker dette, men de måtte vite kostnadene, sier Rydland ovenfor nettavisen.

Smitter gutter og jente

Rydland sier at det er svært få menn som vaksineres mot HPV selv om det er like mange menn og kvinner som blir smittet av viruset. Han nevner at det har vært en økning i antall smittede og alderen på smittende har blitt redusert. - Viruset smitter på forskjellige måter avhengig av kjønn. Viruset er seksuelt overførbart, og da er det ikke nok å bare vaksinere jentene. Mange forbinder HPV-vaksinen med livmorhalskreft, men vaksinen forebygger blant annet kjønnsvorter som rammer både kvinner og menn like mye, sier Rydland.

Skape engasjement

I dag får jenter HPV vaksine på skolen, mens guttene blir ekskludert fra vaksineringen i Norge. Det er dette Are Rydland ønsker å bringe frem i lyset, da guttene burde få samme mulighet til å vaksineres. - Vaksineres ikke guttene får vi ikke en total beskyttelse av viruset. Det er 400 som blir smittet hvert år, og det er nesten blitt tabu i Norge at guttene får munn- og halskreft i forbindelse med HPV, enn om en jentene får livmorhalskreft. I dag har guttene blitt skyvet unna, avslutter Rydland til nettavisen.