ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
Salangen-Nyheter

Birger Vestermo med hedersvegg på Åsheim Grendehus:

Bror, onkel og olympisk utøver

Avbildet er alle førtifem utøverne som deltok i OL, Cortina. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Svein Prestbakk (72) presenterer oss ivrig for den nyopprettet veggen som hedrer den tidligere skistjernen i fra Øvre Salangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

La oss ta deg tilbake til Cortina D'Ampezzo, italia 1956. 

De 7. olympiske vinterleker skal gå av stabelen, her for å representere Nord-Norge er 4 utøvere. Blandt dem, salangsværing Birger Vestermo (90).

Født 27.februar 1930, kunne Vestermo allerede som 26- åring delta sammen verdenseliten. Med flere deltakelser i mesterskap lokalt, nasjonalt og internasjonalt kunne han representere Øvre Salangen Idrettslag med godt mot.

Vestermo er satt opp til å gå fem mila, og underveis må han med tungt hjerte avsutte løpet. Vestermo ble nemlig snøblind og måtte vende hjem uviten om hva han kunne ha prestert.

Svein Prestbakk viser stolt frem hedersveggen for Birger Vestermo på grendehuset i Øvre Salangen. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Nå på Åsheim Grendehus kan man finne et bit av historien. Flere bidratt og vært pådrivere for å få disse bragdene opp å frem i lyset. 

Her kan du se utstillt flere diplomer om hans deltakelser i blant annet flere Norgesmesterskap, Holmenkollrenn og ikke minst OL i Cortina.

Utmerkelsene er tydelige og historiske der de henger på veggen inne på Åsheim grendehus. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Han forteller videre om hvordan Vestermo var en pådriver for å lage løyper, og ble sett på som et treningsobjekt i bygda.

Det mange kanskje ikke vet er at Vestermo var faktisk den første som vant Reistadløpet når det ble startet i 1958.

- Han var jo et forbilde for meg, såklart. Han er jo blitt 90 nå og går enda på ski, så noe funker jo! ler Svein. 

Den eldre garde var ivrig å følge med på radioen den gang. Selv kan Svein minnes sin egen far som lyttet hver dag under disse løpene.

- Det var jo det man hadde da, fortsetter han.

Når koronapandemien legger seg, vil det være mulighet for å kunne dra innom Åsheim Grendehus å beskue Vestermo's meritter på hedersveggen.