Salangen-Nyheter

Samler spøkelseshistorier:

- De måtte rense huset

Roald Larsen samler på lokale historier, gjerne de som er litt skumle. FOTO: PRIVAT

SJØVEGAN: Roald Larsen er en unik forfatter som samler skumle spøkelseshistorier og mystiske fortellinger fra Nord-Norge. Han kunne gjerne ha tenkt seg flere historier fra Sør-Troms regionen i hans nye samling.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Roald Larsen er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Universitetet i Tromsø. Han har gitt ut en rekke faglitterære og skjønnlitterære bøker, og man kan si at han spesialisere seg om sagn og mystiske fortellinger. Han har gitt ut ni bøker hvor flere av dem fokusere på grøssere og spøkelseshistorier fra Nord-Norge. - Interessen kommer vel i fra at jeg hadde en far som var veldig god å fortelle historier, og så hadde jeg en mor som var klarsynt og hele huset var fult av folk bestandig. Jeg trur at dette sådde et frø i meg som ble værende, sier Larsen til nettavisen.

Hvordan Lauvanger fikk navnet

Gjennom et stort mangfold av kontakter har forfatteren klart å skaffe noen unike historier, også i fra Lavangen området. Han kan blant annet fortelle hvordan navnet Lauvanger oppstod. - Det hadde sammenheng med svartedauden og da var det slik at de prøvde å stenge av en port for å ikke bli smittet. Dette gjorde de i ett år, og når de åpnet porten året etter oppdaget de at det lå masse lik utenfor, og da fikk de en anger. Derfor oppstod navnet Lauvanger, forteller Larsen til nettavisen.

Skummel historie fra Bardu

Larsen kan også trekke frem en skummel historie fra 1975 om noen som bodde i en sokkelleilighet i Bardu. - De som bodde i leiligheten hørte mye barneskrik og det var så masse bråk at de bestemte seg for å flytte ut til slutt. I 2012 fikk de møte de som kjøpte leiligheten i etasjen over som fortalte at de opplevde samme bråk. Til slutt måtte de få et medium som renske huset, forteller Larsen til nettavisen. Larsen kunne tenke seg flere fortellinger fra Sør-Troms regionen og oppfordrer folk om å ta kontakt med han om de skulle vite om noen skumle historier fra området. - Jeg har ikke så mange historier i Sør-Troms regionen, så jeg blir veldig takknemlig om noen forteller meg om dem, sier Larsen avslutningsvis til nettavisen.