Salangen-Nyheter

Sagnforfatter med ny bok:

Døde piker på Aspmyra

Forfatter Roald Larsen som har skrevet sagnene, har et stykke på vei ivaretatt både innholdsside og språklige nyanser fra den muntlige tradisjonen. PRESSEFOTO

KVÆNANGEN/SJØVEGAN: Forfatter Roald Larsen har nå kommet ut med sin niende bok i serien "Levende sagntradisjon fra Nord-Norge." Boka har fått den fengende tittelen Døde piker, Vin og Sagn. Boken inneholder sekstito fortellinger og en av de er fra Lavangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Nylig kom forfatter Roald Larsen ut med sin niende sagnbok i serien "Levende sagntradisjon fra Nord-Norge". Hans siste verk har fått tittelen "Døde piker, vin og sagn", og består av sekstito sagn  fra den nordnorske folkemunn. En av disse sagnene utspiller seg i Lavangen, og forfatteren selv forteller at dette sagnet er litt spesielt og blir blant annet nevnt i bokas innledelse. – Dette sagnet skiller seg ut ettersom det var hele to vitner til det; et gammelt ektepar som kom kjørende over fjellet på vinterstid, og som oppdaget en dame som var ute å gikk langs veien. De stoppet opp for å høre om hun trengte skyss, da oppdaget det gamle ekteparet at damen ikke etterlot fotavtrykk, forteller forfatteren Roald Larsen.

Å ivareta en tradisjon

Alle sagnene i Roalds bøker har sine røtter i Nord-Norge, og er beskrevet til han av lokale fortellere. I fjor var Larsen på turné i hele Finnmark hvor han holdt sine spennende forestillinger for fulle hus hvor han forteller historier både gjennom muntlig fortelling, bilde, video, musikk og Power-Point presentasjoner. – Jeg fikk selvfølgelig mange henvendelser under denne turneen av folk som kom til meg med historier og sagn fra rundt omkring i distriktet. For leseren er dette også en liten bonus at man også får beriket sine geografikunnskaper. Ettersom mange av historiene jeg samler inn blir fortalt til meg gjennom et intervju er jeg nødt til å selv omskrive dialogen til en fortelling i form av en monolog, noe som ofte kan være utfordrende når man skal holde essensen i historien uten at det skal gå over i Fantasi sjangeren, da må man også bli kjent med topografien og andre detaljer fra stedet for å beholde realismen i historien. Hensikten er ikke å skremme folk, men å ivareta den nordnorske tradisjonen av folkefortellinger, sier forfatter Roald Larsen til nettavisen.

Vil du vite hvordan det gikk med ekteparet som møtte den mystiske damen i Lavangen finnes svaret i Roald Larsens "Døde piker, vin og sagn" som er ute for salg nå. En perfekt bok for de mørke adventskveldene, som en gave til deg selv eller noen du er glad i. BOKOMSLAG: HÅVAR SPITZBURGER