Salangen-Nyheter

Kjerringjuldag på Krambuvika:

Duket for kvinnehyllest

- Det er mange som mener at kjerringjuldagen er en tradisjon som stammer helt tilbake til førkristen tid. FOTO: SØR-TROMS MUSEUM/MAGDALENE NORMAN.

KRAMBUVIK: Lørdag 28.januar er det igjen duket for årets kjerringjuldag i Krambuvika. Dette er den trettene gangen museumslaget arrangerer denne gamle tradisjonen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Kjerringjuldag er en gammel tradisjon som mange mener stammer tilbake til førkristen tid. - Når gubbene dro til Lofoten på fiske, samlet konene seg sammen for å spise restene av julematen og prate, forteller Sonja Westrheim ved Krambuvika Museumslag. For historielaget er det trettende gangen de arrangerer denne festen som Sonja beskriver som en veldig hyggelig tradisjon med god mat og godt selskap. Opprinnelsen til kjærringjuldagen er noe ukjent, Westrheim forteller at festen var en hyllest til kvinnelige guddommer.

På kjerringjuldagen serveres mye god mat. FOTO: SØR-TROMS MUSEUM.

Spleiselag med mye god mat

I løpet av de tretten årene har de hadd underholdning i regi av flere nordnorske artister, Westrheim nevner blandt annet visesanger Ola Bremnes og stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen. I hovedsak er festen et spleiselag med mye god mat, men underholdningen er og en vesentlig faktor. - I år gjør vi det litt enklere, da vi skal selv stå for underholdningen, det blir blandt annet allsang og foredrag, forteller Sonja i intervju til nettavisen. Hva foredraget skal handle om vil hun ikke uttale seg om, men hinter om at det kommer til å omhandle havet.

God stemning og god mat. FOTO: SØR-TROMS MUSEUM.

ANNONSE
Annonse