Salangen-Nyheter

Samefolkets dag i Lavangen:

- En viktig dag å markere

Inger Tjikkom fremførte joik fra Spansdalen på markeringen av samefolkets dag. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

TENNEVOLL: Samefolkets dag ble feiret på behørig vis i år også i Lavangen. Det hele startet med heising av det samiske flagget ved Lavangen skole og Lavangen kommunehus klokken 10.00 på formiddagen. Videre ble den offisielle markeringen av dagen feiret på Frivilligsentralen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2020 kl 00:00

Annonse

Den offisielle feiringen startet kl 15:30 i Frivilligsentralens lokaler, hvor språkkonsulent Sanne-Marja Utsi og daglig leder ved Frivilligsentralen, Jane Johansen ønsket velkommen og åpnet markeringen. Til arrangementet var det ca 35 personer som møtte opp. Ordfører i Lavangen, Hege Myrseth Rollmoen holdt tale, hvor hun uttrykte stolthet over at det var mulig å kunne ha ei slik markering i Lavangen. I sin tale fortalte hun historien om Else Laula Ranberg, og hvor mye hun hadde betydd for samene opp gjennom tidene. - For dem som kjenner historien om hva Elsa Laula Ranberg, så var hun en foregangskvinne. Der har både samene og vi kvinner mye å være stolt over. Jeg er veldig stolt over å være ordfører i lavangen kommune som to-språklig kommune, og er glad for at både norske og dem med samisk bakrunn kan samles i fellesskap til ei slik markering og feiring, fortalte ordfører Hege Myrseth Rollmoen til nettavisen etter markeringen.

Mange folk var samlet på Frivilligsentralen. Spesielt gledelig var det at mange hadde tatt på seg kofta i anledning dagen. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

Foredrag og joik

Naturlig nok ble Samefolkets sang sunget til musikk fremført av Hans Erik Børve. Etterpå holdt Johan Lyngstad foredrag om tiden når samene kom til Lavangen og integreringen blant den norske bosettingen, og de problemene som oppsto med å skulle få to kulturer til å fungere som samfunn. Et foredrag om hvordan det faktisk var på den tiden, og utviklingen til det som er i dag. Neste på programmet var fremføring av joik. - Dette er en joik som er skrevet til folket i Spansdalen, og handler om at når sola skinner i Spanstinden, ja da blir det liv i folket der, fortalte Inger Tjikkom før hun fremførte joiken.

Johan Lyngstad holdt foredrag og fortalte om møtet mellom samer og annen befolkning i Lavangen. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

Koftekledd

I dagens samfunn er det mange med samisk bakgrunn som er kledd i kofte. - Jeg er jo født og oppvokst her i Lavangen, og i min oppvekst så var det nesten et særsyn å se noen i samekofte. Derfor så er det så flott å se at så mage bruker kofte og bærer den med stolthet og som en naturlig ting. Dette gleder meg at det er blitt slik. For at et samfunn skal kunne fungere på en god måte og at vi kan ha ei slik feiring sammen, så handler det om å respektere hverandre for den bakgrunn og identitet man har, avslutter ordfører Myrseth Rollmoen til nettavisen.