Salangen-Nyheter

Salangen i en tilvekstregion:

Er det mulig ?

Førsteamanuensis fra UiT, Ådne Danielsen, holdt foredrag. FOTO: TINA HANSEN

SJØVEGAN: Det var et godt oppmøte på Sjøvegan videregående skole i går kveld når Forskningsdagene 2012 og temaet ”Indre Sør-Troms”: Spøkelses- eller tilvekstregion i 2020?” skulle påbegynnes.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det var som en del av Forskningsdagene 2012 at det ble arrangert et åpent seminar tirsdag 25. september. Sør-Troms regionråd, Kunnskapsparken Nord og Høgskolen i Harstad gikk i år sammen om å arrangere Forskningsdagene for å bringe forskningen ut til folket, og å vekke en interesse blant dem. - Poenget nasjonalt og regionalt er å få frem forskning, å stille spørsmål og finne svar, åpnet ordfører Ivar B. Prestbakmo med.

Skolen en sentral aktør

- Vi som skole er nok en sentral aktør i lokalsamfunnet og regionen, og det er gøy å være delaktig i et slikt prosjekt, sier assisterende rektor ved Sjøvegan vgs, Kjell Arne Giske. - Skolen har hatt en samfunnsaktiv rolle, og statistisk sett er Salangen kommune nummer 3 over såkalte "kompetanse-kommuner" i Troms fylke, legger han til. Tidligere elev, og bardudøl, Ådne Danielsen var foredragsholder på seminaret, og påpekte at det foreligger nok ingen klare svar akkurat nå om hvorvidt "Indre Sør-Troms", og der innbefattet Salangen, er en tilvekstregion, og antar at mye vil være likt i 2020. - Regionen er jo konsolidert, det vil si at det er relativt stabile innbyggertall her, sa Danielsen.

Tenke næringsutvikling

Ådne Danielsen tok også opp at man kanskje burde bryte opp den sedvanlige tankegangen i et næringsperspektiv når man skal se på utvikling. - Det som kan være lurt for Salangen er å se hva som karakteriserer kommunen, og om hvorvidt det fremmer eller hemmer næringsutviklingen i dag, påpekte Ådne Danielsen. - Og man må huske på at det man tror er unikt, er ofte ikke det! Akkurat nå er for eksempel aktivitetsturisme veldig populært, og alle steder er "naturperler" for tiden. De gode begrepene reiser ofte ut på reise samtidig kan man si, legger han til.

Styrke

Danielsen viser også til Salangens styrke, nemlig offentlige institusjoner, og mener det kan være en støttepilar i videre næringsstrategi. Samtidig er også kommunen sterk på kulturell integrering, hvorpå skolen ble nominert til Dronning Sonjas offisielle skolepris i år som i fjor.

Salangens ordfører Ivar B. Prestbakmo fulgte godt med på hva som ble sagt. FOTO: TINA HANSEN

Skap noe unikt

- Næringsstrategien man utformer bør skape noe som er unikt, og genuint, som gir fortrinn, så man burde som sagt finne den rene karakteristikken og enten satse på det som er i tiden, eller finne på noe helt nytt, sier Danielsen. Han peker også på at gode analyser og god, kritisk tenkning ofte fungerer. - Nå ønsker vi videre oppfølging og en sunn debatt, vi må tenke sammen, mante Jon Myrmel til slutt på seminaret tirsdag.

SN Produksjon AS var hyret inn for og overføre første del av seminaret på web-tv, og resultatet kan du se under: