Salangen-Nyheter

Flydde en helt spesiell drone

De færreste har sikkert hørt om en CryoWingShark VTOL.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Det er nemlig en helt spesiell drone som forskningsinstituttet NORCE har brukt på tid på i det siste til å fly. Elvenes flyplass i Salangen har blitt brukt til å teste denne dronen.

Operativ leder Nils Håheim-Saers forteller til nettavisen at flygingen av dronen er et viktig instrument.

- Vi ser på den teknologien fordi at det vil gi oss større fleksibilitet og kapasitet i de oppdragene vi løser, sier Håheim-Saers.

I motsetning til tradisjonelle droner kan denne blant annet lette vertikalt for så å fly horisontalt på en mye lettere måte enn de tradisjonelle. Vanlige droner har mindre rekkevidde.

- Hvis du foreksempel skal operere fra skip er man som regel bundet av multikopter, men den måten å konstruere fly på bruker mye energi. Det har ikke nødvendigvis like mye rekkevidde fordi energien brukes på annen måte, sier han.

CryoWingen bruker der imot mindre energi.

- Denne dronen kan ta av som et multikopter og når den har tatt kan den fly videre med motor og løft fra vingene. Det bruker mye mindre energi enn å holde fire rotorer i gang. Ergo større rekkevidde og kapasitet, sier han.

Elvenes er i så måte en fin plass å teste CryoWingen på.

- Vi har brukt Elvenes lenge og når man skal fly er det hensiktsmessig å bruke en flyplass. Elvenes er en veldig egna flyplass for vår aktivitet, sier Håheim-Saers.

Batterikapasiteten på CryoWingen skal det ikke stå på. Den klarer seg nemlig rimelig lenge på et fulladet batteri.

- Dette er et fartøy som går på batteri. Det har en flytid på opp til to timer. Det er som alle andre droner, det tar ikke lang tid å lade opp, sier han.

Bildene fra videoen på toppen er fra forrige uke.

- Vi var der på torsdag i forrige uke. Det blir absolutt aktuelt å komme tilbake. Akkurat nå driver vi ikke med testflyging, men mottakskontroll. På den måten vet vi at den fungerer som produsenten vil at den skal funke, sier han.

Til høsten er et ikke usannsynlig at man kan se NORCE returnere til Elvenes flyplass.

- Vi har andre oppdrag og prosjekter som vi bruker Elvenes til. Vi vil være der en god del til høsten. Vi ser egentlig bare at aktiviteten vil øke i omfang, sier han.

FLYGING: - Vi ser på den teknologien fordi at det vil gi oss større fleksibilitet og kapasitet i de oppdragene vi løser, sier Håheim-Saers. FOTO: NORCE

Annonse