Salangen-Nyheter

Fem piloter i tysk bombefly trosset alt:

Flyvrakt og historien med det

Bombeflyet ligger fortsatt på Skårvikfjellet.

Salangen-Nyheter igjennom flere saker i det siste skrevet om lokale historier fra 2. verdenskrig, som er viktig for mange. Lokalhistoriker Hans Karlsen deler en av hans historier med oss om det tyske bombeflyet som den dag i dag ligger på Skårvikfjellet.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

I mai i 1940 var Sjøvegan et mål for tyske bombefly. Målet tyskerne hadde satt var å bombe var kaiene. De ble ikke berørt, men beboerne i Sjøvegan fikk føle smellene av flyene som fløy over det lille tettstedet. Det tyske flyet som fortsatt ligger på Skårvikfjellet startet sin tur fra Værnes, og hadde med forskyninger til de tyske troppene som stod fast i Narvik.

Når disse forskyningene ble levert, fikk pilotene beskjed om å bombe Bardufoss- flystasjon, men der møtte de ild fra det britiske luftvernet. Det tyske flyet mistet høyde og kontroll, og endte til slutt i myra på Skårvikfjellet.

Gikk mot øst

Det var fem piloter ombord i flyet som gikk ned i Skårvikfjellet. Alle berget seg uten skader.

- Pilotene begynte å tenke på å gå mot øst for å nå Sverige. De slengte av seg vestene og begynte å vandre, sier Hans Karlsen. Han fortsetter med å fortelle at pilotene kom til Nervatnet, hvor Amandus Hansen observerte fem grønnkledde mennesker som prøvde å søke dekning bak en stor stein. Hansen kontaktet krigspolitiet som var tilstede på Sjøvegan, men ble ikke trodd. - Det ble ikke gjort noe med tyskerne, så de ruslet videre mot øst, hvor de strøk av veien for å unngå trafikken, forteller Hans Karlsen.

De endte med å bli tatt når de forsøkte å stjele mat fra et stabbur i Salangsdalen, hvor beboerne meldte i fra til millitæret.

Pilotene la fra seg alt de ikke trengte for å forsøke å flykte til Sverige.

Bombeflyet ble funnet

- Turen for de fem pilotene endte opp på Skorpa i Kvænangen, hvor de ble plassert på en fangeleir, hvor de ble værende fram til da Norge kapitulerte 7. juni 1945. En britiske patrulje kom og tok med alle offiserene på Skorpa, som ble sendt til Canada hvor de ble til desember i 1945, forteller Karlsen.

Flyet ble liggende på Skårvikfjellet, og ble ikke oppdaget før sommeren året etter at krigen var over. Vestene som tyskerne brukte ble funnet i lag med restene av flyet, og i disse vestene ble det funnet dagbøker og almanakker med navn og nummere til pilotene.

Hans Karlsen fikk en av dem i sin besittelse, og tok kontakt med en av pilotene som fortalte sin del av historien.

- Jeg hadde kontakt med han helt til han døde for noen år tilbake, sier Karlsen avsluttningsvis til nettavisen.