Salangen-Nyheter

Markerte veterandagen ved Lundbrygga:

– For fred og frihet

Kultursjef, Kurt Jan Kvernmo holdt en fin tale for å hedre veteranene for deres innsats fra 2. verdenskrig og dagens internasjonale operasjoner. FOTO: STIAN TRONDSEN

Kultursjef, Kurt Jan Kvernmo holdt en fin tale for å hedre veteranene for deres innsats fra 2. verdenskrig og dagens internasjonale operasjoner. FOTO: STIAN TRONDSEN

SJØVEGAN: 8. mai er dagen for å hedre våres veteraner for deres innsats fra 2. verdenskrig og norske soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner utenfor Norge. Dagen ble markert ved Lundbrygga i Sjøvegan.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Ved Lundbrygga holdt kultursjef i Salangen kommune, Kurt Jan Kvernmo en hederlig tale for å markere veterandagen og frigjøringsdagen på Sjøvegan. Vindkastene fra fjorden stoppet ikke veteranene og andre frammøte for å få med seg talen. – Dette er dagen vi hedrer alle våre veteraner og deres innsats for Norge. Denne dagen er for alle veteraner og familier, fra 2. verdenskrig og dagens internasjonale operasjoner. Over 100.000 nordmenn har tjenestegjort i nesten 100 ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i 4 verdensdeler siden 2. verdenskrig. Det er store tall, sier Kurt Jan i sin tale.

*Saken fortsetter under bildet*

Både unge og eldre veteraner kom for å markere dagen ved Lundbrygga. FOTO: STIAN TRONDSEN

Mørk historie

I 2019 er det 79 år siden angrepet på Norge. Et angrep som skulle innlede de 5 mørkeste årene i vår historie, bemerker Kurt Jan i sin tale. – Nærmere 45.000 nordmenn ble arrester, flere 1000 mistet livet. Befolkningen i Nord-Troms og Finnmark ble tvangsevakuert da deres hjem ble nedbrent. Jøder i Norge ble trakassert, forfulgt og sendt til dødsleir, men til tross for alt okkupasjonen gjorde for Norge, tok flere et skritt fram og gjorde noe med det. Drømmen om et fritt Norge sto sterkt, også fra dem som ga sine liv for oss, sier Kurt Jan i talen.

*Saken fortsetter under bildet*

Det ble plassert blomster ved minnemerket på veggen ved Lundbrygga etter talen var holdt. FOTO: STIAN TRONDSEN

Verden blir nærmere

– En viktig lærdom fra 2. verdenskrig, er kampen for sikkerhet som ikke bare gjelder i Norge. Vi lever i en verden som stadig blir mer knyttet sammen. Hver eneste dag er det soldater i utlandet som holder fast på de samme verdiene som for 79 år siden. Fred og frihet, sier Kurt Jan. Videre bemerker kultursjefen veteranforeninger som i dag har en viktig rolle der de skaper sosiale nettverk for nye veteraner. – Det skal være godt for nye veteraner å ha en skulder å støtte seg på, avslutter Kurt Jan med sin tale, før de legger ned blomster på minnesmerket ved Lundbrygga.

Annonse