Salangen-Nyheter

Lærer elevene struktur i skriving:

Forfatterbesøk på skolen

Forfatter Monica Steinholm var i dag, torsdag å holdt foredrag inne i auditoriet på Salangen skole for elevene ved niende trinn. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

SJØVEGAN: I går var forfatter Monica Steinholm på Salangen skole hvor hun holdt foredrag om skrive fortellinger, og hvordan konflikter kan være nøkkelen til en god historie.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

I går torsdag, fikk elevene ved niende trinn på Salangen skole lære hvordan å bygge opp og skape gode tekster. Det var forfatter Monica Steinholm som holdt foredraget.  –Jeg har snakket om de bøkene jeg har skrevet, og så har jeg snakket om hvordan man kan planlegge og bygge opp handlingen i en tekst. Jeg har med en lang tapetrull hvor jeg har laget en tidslinje som viser hendeleforløpet, noe som gjorde det mye lettere å skrive den andre boken min enn den første, ettersom jeg laget en så mye mer utfyllende plan. Jeg har også snakken om bruk av hindringer og problemer som et verktøy for å skape spenning i historien.

Disse små bildekortene deler Monica ut til elevene som får tre minutter til å skrive en kort fortelling basert på bildene. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

Sparer mye tid på å planlegge

Monica var å holdt foredrag for elevene ved Salangen skole i fjor også. Da holdt hun foredrag for hele ungdomstrinnet, noe som betyr at 9. klasse elvene i år hadde allerede vært på Steinholms foredrag. Så denne gangen hadde hun lagt det opp slik at det ikke ble en repetisjon av hva hun snakket om den gang. – I fjor høst ga jeg ut en ny bok, og i mars kommer boken Ankh, som jeg har skrevet og som Tonje Clausen har tegnet illustrasjoner til. Under foredraget får også elevene noen enkle skriveoppgaver. Først deler Monica ut noen kort med et bilde på, så skal de skrive en liten historie på tre minutter ut i fra bildene på kortene de har fått utdelt. – Formålet er å skape skriveglede så vel som leseglede, men også får de tips om hvordan å strukturere sin egen historie og planlegge den. Den første boken jeg skrev tok meg åtte år, så når jeg skulle begynne med den andre bestemte meg jeg for at åtte nye år var for lenge så jeg gjorde et mye mer grundig planarbeid, så da tok den bare ett år å skrive.