Salangen-Nyheter

Det er viktig å fortelle om fortiden:

Formidler til ungdommen

Lapphaugen turiststasjon og området rundt var midt i kampsonen under den andre verdenskrig, ifølge Arne Olav Lundberg. ARKIVFOTO

LAPPHAUGEN: Sist torsdag ønsket Lapphaugen turiststasjon ungdommer fra Sortland videregående skole velkommen med et opplegg om den andre verdenskrig.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

— Vi er midt i kampsonen, sier Arne Olav Lundberg på telefon. I samarbeid med historiker Knut Verner Hagen og krigsveteran Ivan Vanje organiserte Lundberg et program for ungdommen som skulle være både faglig og sosialt. Målet, opplyser Lundberg, var å få til noe som falt innenfor undervisningsplanen og kunne hjelpe til med å knytte elevene sammen på starten av det nye skoleåret, og dette føler han de har oppnådd.

Historiker på stedet

Om programmet sier Lundberg at de fikk hjelp av Hagen, som er historiker og har jobbet med historiske program for Lapphaugen turiststasjon i mange år. — Det er viktig at det vi opplyser om er fakta og faktabasert, fordi det kan være pårørende eller etterlevende som hører det, og da må vi forsikre oss om at det er rett, fortsetter Lundberg. Detter gjelder ikke bare for programmet for Sortland videregående skole, men også i andre guidede turer de setter opp på stedet, for etterlevende av krigsveteraner og turister.

Ungdommen i fokus

Det er både viktig og riktig å informere, mener Lundberg, og setter ungdommen i fokus. Hvis ingen forteller hva som skjedde, kommer de ikke til å få vite om det, og det står lite om det i historiebøkene. — Ungdommen er fokus for oss, sier han.

Vil komme tilbake

I fjor ønsket de Kongsbakken videregående skole velkommen, og i år tok de imot Sortland videregående skole. Lundberg sier dette er noe de ønsker å fortsette med, og håper å kunne invitere andre videregående skoler i nærmiljøet i kommende år, men de må først evaluere årets opplevelse, og høre hva elevene føler om programmet som ble satt opp. Om Sortland videregående skole sier han at tilbakemeldingen på dagen var at ungdommen lurte på når de kunne komme tilbake. — Superflotte ungdommer, sier han med en latter.