Salangen-Nyheter

Ordføreren i Lavangen:

Ga en offisiell unnskyldning

Ordfører i Lavangen, Hege Myrseth Rollmoen kom med en offisiell unnskyldning ovenfor den samiske befolkningen i Lavangen og spesielt i Spansdalen under sin åpningstale på jubileumsseminaret. FOTO: JON HENRIK LARSEN

TENNEVOLL: Ordfører i Lavangen, Hege Myrseth Rollmoen kom med en offisiell unnskyldning på vegne av Lavangen kommune ovenfor den samiske befolkningen i Lavangen, og da spesielt i Spansdalen under markeringen av 10 års jubileet for samisk språksenter og forvaltning i Lavangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

Ordfører Hege Myrseth Rollmoen foretok den offisielle åpningen av 10- års jubileet på Fjellkysten gjestehus. Hun synes det var stort at man kan feire 10 år som samisk språkelig forvaltningskommune. Men jubileet var også arena for å komme med beklagelse ovenfor den samiske befolkningen i Lavangen. -  Det er viktig for meg å erkjenne fortida for å kunne gå videre og be om unnskyldning for den urett deler av den samiske befolkningen og kanskje spesielt i Spansdalen ble utsatt for, sa ordfører Rollmoen Myrseth fra talerstolen på Fjellkysten til en lydhør forsamling. Det var både nordmenn og samer Lavangen som onsdag formiddag var på feiringen av språksenter og kommunen som samisk forvaltningsområde.

Meget stolt

Myrseth Rollmoen er nettopp blitt ordfører i Lavangen kommune etter valget i høst. Hun er i dag stolt over hvor langt kommunen hun bor i og er ordfører for, er kommet i det å akseptere den samiske kulturen og språket. – Når jeg nå som voksen og i en annen tid ser tilbake på skoletiden min fra 1975-1984 er jeg glad for den utviklingen som har vært i Lavangen. Jeg er glad for at skillet mellom den samiske- og ikke samiske befolkningen er blitt mye mindre, sa ordfører Rollmoen fra talerstolen på 10 års jubileet. Hun understreket også at det er en glede for henne å delta på markeringen i kommunen, der det er like vanlig å bruke kofter som bunader. Også sametingsråd Mikkel E. Mikkelsen og fylkesråd for utdanning i Troms fylke, Roar Sollid deltok på markeringen onsdag i Lavangen.