Salangen-Nyheter

Utflyttet salangsværing Ottar Eide om sin barndom

- Gode minner fra Salangen

Ottar Eide minner tilbake til mange gode år i Salangen, og spesielt kjenner han til erverdige AOF- gården på Sjøvegan.

Ottar Eide er en mann som har jobbet og bor sørpå. 80-åringen minnes nå sine år i Salangen med et smil om munnen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Skriver til barnebarnet sitt

Eide kjente ingen av hans besteforeldre som alle døde før han ble født. I dag har Eide selv et barnebarn på 4 år og ønsker gjennom boka å la barnebarnet få bli kjent med bestefar gjennom hans egen barndom.

- Etter at jeg fikk barnebarnet som nå er 4 ønsker jeg å legge igjen noe til han, sier Eide.

Kom til Salangen i 1946

Eide forteller om en seksåring som kom til Salangen fra Åndalsnes der hans far var veterinær. Men i Salangen og omegn var det en offentlig stilling som distriksveterinær. Eides far fikk denne stillingen og familien på fire kjørte bil fra Åndalsnes til Salangen våren 1946. I boka beskriver han møtet med Salangen. Han nevner en pipe, kirke og fabrikk

- Det var nytt og spennende. Vi hadde fått et hus som vi skulle bo i, men det var ikke innflytningsklart. Vi ble dermed plassert i 2.etg i banken, sier Eide.

Skolegangen

Å starte på en ny skole kan være skummelt. Heldigvis for Eide hadde han morens trygge hånd og holde i på vei til skolen.

- Det var både skummelt og spennende da jeg gikk til skolen, sier Eide. I boka forteller han om lærerne og klassen.

Eide husker ikke hvor mange de var i klassen, men runder det av til 25. Det spesielle på skolen var at de hadde to uker med skole og to uker uten skole.

- Pultene våre var med lokk husker jeg. Disse pultene var det bare en størrelse på, så vi som begynte som 6-åringer satt ved en stor pult og dinglet med bena, kan Eide fortelle.

Fritid

Med skole bare to uker i måneden var det mye fritid.  Eide forteller om sin første venn og at det ikke var mangel på fantasi hos de unge på den tida. Hva de gjorde var sesongbasert, men det var alltids noe å finne på og det meste foregikk ute.

- På sommeren fisket vi mye og brukte store deler av tida på kaia og i båt. Dette var jo em spennende og farlig lekeplass, sier Eide.

Årene han husker best

Eide bodde i Salangen fra 1946-1953 og dette er de årene han husker best.

- Det er de beste årene i min oppveskt. De er så sterke og det er prentet inn i minnet mitt, sier Eide. I 1953 fikk Ottos far en ny stilling på Normøre og familien flyttet fra Salangen til Valserfjord og det ble en virkelig nedtur for Otto Eide.

- Jeg hadde blitt 13 år og skulle begynne på skole. Det var et lite sted, mye mindre enn Sjøvega. Men jeg skulle begynne på realskolen og starte voksenlivet, sier Eide.