Salangen-Nyheter

Jobber alternativt:

Hålogaland Teater turnerer digitalt

DIGITALT: På grunn av koronakrisen må nå Hålogaland teater turnere digitalt, forteller påtroppende teatersjef Egill Pàllsson. FOTO: JAN FREDRIK FRANTZEN / HÅLOGALAND TEATER

- Koronaen har tatt turneene våre, men vi jobber med alternative tilbud, sier påtroppende teatersjef, Egill Pálsson.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Hålogaland Teater skulle som vanlig turnere i Troms og Finnmark i høst. Det blir det dessverre ikke noe av.

- Vi har ikke muskler nok til å ivareta smittevern i alle ledd når vi skal sende en stor gruppe mennesker på turné mens pandemien fortsatt pågår. Tenk om det var vi som tok med oss smitten til steder som foreløpig har sluppet unna Covid-19, sier Pálsson.

Han mener at både publikum og utøvere må føle seg trygge for å kunne få en positiv teateropplevelse, og at teatret følger myndighetenes mantra om en forsiktig gjenåpning.

- Vi kan nesten ikke vente til å møte vårt publikum igjen! Teater lever av kontakten mellom sal og scene og vi savner publikum noe voldsomt. Men det er nå en gang slik at helsa kommer først og vi må skynde oss sakte, sukker han.

Produserer digitalt

Teatret jobber nå med å legge til rette for å kunne ha publikum i salene i Tromsø etter sommeren. Men turnépublikummet skal ikke bli glemt, lover Pálsson.

- Det at vi ikke kan komme på besøk, betyr ikke at vi ikke kan vise teater i det hele tatt. Vi bruker nå all vår kraft og kreativitet på å finne måter å kunne holde kontakten med vårt publikum. Vi har delt arkivopptak, og for aller første gang produserer HT digitalt. Det er en milepæl, mener han.

HTs neste teatersjef viser til at rundt 7000 har sett teatrets forestillinger på nett og at svimlende 174 000 så HTs versjon av «Ellinors vise». Nå har teaterfolket kastet seg rundt og produsert en flerkamera-versjon av publikumssuksessen «Blå åker», som humoristisk har blitt kalt en «fiskefarse» om kvotepolitikk. Den ble publisert samme dagen som Stortinget behandlet kvotemeldinga.

Tirsdag denne uka publiserer HT en festforestilling i anledning Ragnar Olsens 70årsdag – også den digital og helt gratis.

- Det er viktig for oss å være relevant og tilby skjellsettende opplevelser til publikum i regionen. Vi drømmer om at denne nye erfaringen vil kunne hjelpe oss med å nå publikum i hele landsdelen i denne krisetida. Hvem vet, kanskje vi får til livestream på storskjerm i høst, sier Pálsson håpefullt.

Pálsson håper å ta med seg den digitale kompetansen inn i framtida og bygge ut det han kaller for «HTs femte scene» - et digitalt tilbud til publikumsgrupper som av ulike grunner ikke kan oppsøke teatrets forestillinger. Og så lover han å legge sin sjel i et godt og variert turnétilbud de nærmeste årene.

- Vi er Norges teater i nord og det forplikter. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gi et uimotståelig teatertilbud til befolkninga i hele Troms og Finnmark, smiler han.