Salangen-Nyheter

Herredshuset 62 år:

- Håper det blir tatt vare på

- Det er ingen tvil om at Salangen Herredshus har en sentral historieverdi, og bør derfor ivaretas, sier leder i Salangen historielag, Eliseus Rønhaug. ARKIVFOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

SJØVEGAN: I år 2019 er det 62 år siden Salangen Herredshus sto ferdig. Leder i historielaget, Eliseus Rønhaug (bildet) tenker tilbake på sitt nære forhold til bygningen. Nå har kommunestyret bestemt at bygget skal selges. Hvem som blir ny eier er enda i det blå?.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Salangen Herredshus ble bygget i 1957 med formålet å samle alle kontorene i kommunen i ett bygg. I den første tiden etter andre verdenskrig lå kontorene spredd, men så ble det ble bestemt å bygge Salangen Herredshus. - Det ble naturlig nok sentrum i Sjøvegan, sier leder i Salangen Historielag, Eliseus Rønhaug. På Salangen Herredshus var alle viktige kontorer plassert, til og med rikstelefonen var å finne i første etasje frem til automatiseringen på slutten av 1970-tallet. Da ble lokalet benyttet til lensmannskontor med arrest. I tredje etasje lå kommunestyresalen og formannskapsalen.

Husker sitt første besøk

Rønhaug selv har et veldig nært og personlig forhold til Salangen Herredshus, og har selv jobbet i mange år i bygget, men hans første besøk husker han godt. - I 1962 var jeg nyutdannet lektor, og flyttet til Tingvoll kommune i Møre og Romsdal. Der traff jeg min kone, og i august 1965 dro vi tilbake hit til Salangen og giftet oss på Herredshuset, forteller Eliseus Rønhaug.

Mange sene kvelder

Det er lite tvil om at Herredshuset har vært en sentral del av Salangen sin historie. Selv har Rønhaug tilbrakt mange timer innenfor veggene. - Huset har vært brukt til veldig mange samfunnsganglige saker, understreker Rønhaug, og legger til at han har selv deltatt på utallige møter, eller behandlet saker til langt utover natten.

- Bygget bør ivaretas

Som leder i Salangen Historielag mener han at det er viktig å prioritere bygget når bygget nå skal selges, og ny eier kommer på plass. Det er en så viktig del av den lokale kulturarven. - Det er ingen tvil om at huset må tas vare på, slik at det ikke bare står å forfaller. Huset i seg selv er i god stand, men dører, vinduer og fyranlegg må nok skiftes, i tillegg bør det også etterisoleres, avslutter Rønhaug som håper at dette historierike bygget igjen blir tatt i bruk. Enda på årets andre dag er det en tom mørk bygning i sentrumsbildet...