Salangen-Nyheter

Badesesong året rundt:

Hardhausan fra Ibestad

Leif David Oldervik fra Isbaderlauget Hardhausan på svøm i vinterhavet.

HAMNVIK: Isbaderlauget Hardhausan på Ibestad hoppet i havet på nyttårsaften, på deres tradisjonelle sisteårsbad. Tett etterfulgt av førsteårsbadet på søndag, første nyttårsdag.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

For denne gjengen varer badesesongen hele året. De fleste av oss kvier seg for å gå ut i slaps, snø og vind hvis vi ikke er iført merinoull innerst og Gore-Tex ytterst. Hver søndag fra oktober til april viser Isbaderlauget Hardhausene på Ibestad at de virkelig er verdig tittelen "Hardhauser". I gjennom hele vinteren så er denne gjengen klare til å hoppe i havet, bokstavelig talt. - Temperatur og vær stopper ikke oss, sier Hardhausen, Roald Pedersen i et intervju til nettavisen.

Badesesong 365 dager i året

Ritualet med å ha sisteårsbad og førsteårsbad på nyttårsaften og første nyttårsdag er fast tradisjon. Dette gjør de for å symbolisere at badesesongen varer hele året. - Dette er en tradisjon vi har holdt nå i ti år, sier Pedersen stolt. Pedersen er en erfaren isbader og har drevet gjevnt med dette siden nittitallet. 

Hardhausing, Roald Pedersen tar lett et hopp i det kalde vannet.

Alle klarer kravet

Isbaderlauget Hardhausene har som kriterie at man må være uti vannet i 30 sekunder for å klare Hardhauskravet, dette er da uten å holde seg i noe landfast, og 60 sekunder hvis man må holde seg fast. - Alle klarer kravet, sier Pederesen, og legger til at selv om 30 sekund høres lite ut, så går de relativt sakte ute i det iskalde vannet. 

Hardhausing Hugo Salomonsen bryr seg ikke om den lave badetemperaturen.

Et friskt kick!

At det er en bragd å bade i sjøen på vinteren er det ingen tvil om, men Pedersen sier at de alikevell sliter med å rekruttere nye "Hardhauser". - Det er et kick og det er faktisk en god å frisk følelse, sier Roald Pedersen og avslutter med å understreke at isbading ikke bare er selvpining.

ANNONSE
Annonse