Salangen-Nyheter

Grunnleggende tips for suksess på isen:

Her får du isfiske 101

Om været holder i påsken er det ingen grunn til å bli sittende inne. Da er det bare å komme seg ut i den flotte naturen vi har rundt oss eller besøke et fiskevann. ARKIVFOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

Det nærme seg påsken med stormskritt. Dette er en perfekt tid for å bedrive en rekke uteaktiviteter, og en ting som fenger mange er isfiske. Her kommer noe gode tips som kan gjøre isfisketuren mer minneverdig.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

1. Kle deg godt

Det er ingenting som legger en større demper på stemninga enn å fryse. Derfor er det viktig at man tar godt med klær på når man skal ut på isen. Isfiske er en ganske stillesittende aktivitet, så det kan ofte være lurt å heller kle litt for mye på seg enn for lite. Godt fottøy er et must.

2. Gjør det enkelt

Det er et evig hav av isfiskeutstyr på markedet; skjeer, pilker, mormyskaer, blinklys, osv. i alle verdens farger og fasonger. Det aller meste av dette er bare salgsgimmiker, og fisken bryr seg fint lite om det. En ordinær pilkestikke som er ferdig rigget med skje og krok fås kjøpt for en overkommelig pris på de aller fleste sportsbutikker, og en rekke andre plasser. Det eneste man bør legge i noen kroner ekstra er nylon og kroker. Mens pilkestikke og skje kan beholdes uavhengig av farger. For øvrig burde pilkestikka kun være for å oppbevare snøre på, da man får best føling med hva som skjer ved å holde snøret i hånda.

3. Isfiske er ikke lettfiske

Om man kjøper en ferdig rigget pilkestikke er den som regel spolt med et nylonsnøre som har diameter helt ned mot 0.20 millimeter, noe som gir en bruddstyrke på cirka 4 kilo. Dette er altfor lett om man skulle ryke på en stor fisk. Her bør man, selv om man fisker i vann som stort sett holder "småfisk" ikke bruke noe tynnere snøre enn 0.30 mm, det samme gjelder fortommen mellom skje og kroken. Krokstørrelse kan variere, men krokstørrelse 6 og 8 holder for både for små og større fisk. For både kroker og snøre bør man IKKE gå for billige alternativer.

4. Tre maggot og en kopp kaffe

Det beste tipset for å få en fersk røyemiddag i påska er å ha nøyaktig tre maggot på kroken og en kopp rykende varm kaffe til fiskeren.

5. Oppsøk fisken

Noe av det mest spennende med isfiske er at man som regel får fisk bare man er iherdig nok. Er det "dødt" der en sitter betyr det bare at fisken er en annen plass, så det å bli sittende på en og samme plass å vente på at fisken kommer er ofte en lite innbringene fiskemetode. Da er det bedre å forflytte seg og prøve på forskjellige dybder frem til man finner fisken.

6. Ta det med ro

Det er fort om man blir utålmodig å tro at jo mer bevegelse man har i skjea jo større er sjansen for å få fisk. Det er ofte motsatt, er fisken treg så skal man også fiske tregt, noen få bedagelige drag med jevne mellomrom er ofte bedre enn "juksa-fisket". Et annet lurt tips er å holde helt i ro, ofte er det da storfisken bestemmer seg for å ta.

7. Aldri legg stanga fra deg

Det er utallige historier om de som har lagt pilestikka fra seg ved siden av hullet fordi de "bare skulle..." også er hele bruket borte når de kom tilbake. Som nevnt i punkt 5 så er det ofte når skjea holdes i ro at storfisken tar, og om ingen holder igjen så drar fisken av sted med pilkestikka på slep. Dette betyr unødvendige lidelser for fisken, og kan ofte medføre at fisken sulter i hjel. Gjør det derfor alltid til en regel å fortøy pilkestikka i enten ryggsekken eller isborren.

8. Ikke legg ut på usikker is

Det har vært en lang og kald vinter, og isen er tilstrekkelig tykk. Det er ved inn- og utløp til elv at isen kan være betraktelig tynnere og vare en risiko å ferdes på. Uansett er det alltid lurt å ha ispigger rundt halsen om man er usikker på isens tykkelse der man ferdes.

9. Ikke gi opp

Tålmodighet er en dyd. Skitt fiske!