ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
Salangen-Nyheter

Næringslivet og kommunen sammen:

- Her har dere mulighetene

Dawid, Silje og Solbritt synes at det er flott at mini-konferansen om næringslivet i Salangen arrangeres hvert år. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

SJØVEGAN: Salangen kommune i samarbeid med Astafjord Utvikling og Salangen Næringsforening arrangerte i går tirsdag en såkalt mini- næringskonferanse for avgangselever og lærere ved Salangen skole og Sjøvegan videregående skole, med foredrag og bedriftsbesøk.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

Mini-seminaret som går ut på bedriftsbesøk og informasjon om Salangen kommune og hvilke muligheter som finnes. - Det som er Salangens visjon er, vi sprenger grenser - vi er sprek og vi er fremtidsretta. Vi i Salangen kommune synes det er viktig å gi orientering til ungdom om hva finnes i Salangen av muligheter for en fremtidig jobb, hvor Salangen kommune har ca 320 ansatte i både små og store stillinger . Det finnes både et rikt kulturliv og idrettsmiljø, noe vi ser på som viktig å orientere om, fortalte kultursjef Kurt Jan Kvernmo under åpningen i kulturhuset i går formiddag.

Tonje Gundersen er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Salangen og orienterte elevene. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

Ny modell

Ved Sjøvegan videregående skole skjer det også en utvikling. - Vi er den andre skolen her i landet som har denne modellen som går ut på at elvene får lærlingekontrakt fra første dag. Dette vil si at elevene har to dager skole og 3 dager opplæring i bedrift de første to årene, og de siste to årene foregår opplæringa i bedriften. Dette er den såkalte Steigen- modellen som vi her på Sjøvegan kaller for "I Bedrift".  Denne modellen fører også med seg at elevene får lærlingelønn fra dag en. Elevene tas opp rett fra ungdomsskolen og blir da lærling fra første dag. Således gir denne modellen ei fullverdig yrkesutdanning. Sjøvegan videregående skole har tegnet intensjonsavtale med flere bedrifter om lærlingeplass, orienterte rådgiver ved Sjøvegan videregående skole, Gunnar Sæbø til elevene.

Bedriftsbesøk

Det å reise rundt på bedriftsbesøk gir mer enn det du til vanlig får vite om de forskjellige bedriftene. - Dette er jo interessant for oss elever, men kanskje mest for de elevene som skal treffe valg om videre utdanning og dem som tar yrkesfaglig opplæring. Men på bedriftsbesøk, så får vi jo sett litt mer hvordan det er på "innsiden" i de ulike bedriftene, og høre hvordan bedriftene fungerer fra innsiden, sier elevene Dawid, Silje og Solbritt som er elever ved Sjøvegan videregående skole til nettavisen.

Gunnar Sæbø som til daglig er rådgiver ved Sjøvegan videregående skole fortalte om lærlingeordningen ved skolen. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

Næringssamarbeid

I Salangen kommune er det faktisk 45 bedrifter knyttet til næringsforeningen. - Vi i næringsforeninga opplever et godt samarbeid med Salangen kommune, noe som er avgjørende for videre utvikling. Det er jo bedrifter med bare en til to arbeidsplasser, til dem som har rundt 80 arbeidsplasser, men alle bedriftene er like viktige. Det er uansett om det er rørlegger, elektriker, eller snekker, så er vi alle avhengig av de ulike yrkesfagene. Så med bedriftsbesøkene i dag vil vi bare vise litt av det som finnes i Salangen og som kan bli en fremtidig arbeidsplass etter utdanning. Alt er liksom avhengig av alt for bosetting og vekst i samfunnet, fortalte leder i Salangen Næringsforening, Cato Sørensen til elevene.