Salangen-Nyheter

Svastikaen i Salangen:

Historien kommer frem?

Den gamle sommerløa i Åmo kan sikkert fortelle mange historirer fra gamle dager. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Den gamle sommerløa i Åmo kan sikkert fortelle mange historirer fra gamle dager. FOTO: JON HENRIK LARSEN

ÅMO: På en av sommerløene i Åmo i Salangen er det risset inn et tysk hakekors på en av plankene på veggen. Under korset er det også risset inn årstallet 1955. Hva skal dette fortelle?.

Publisert:

Annonse
Annonse

I den lille grenda Åmo står det en falleferdig sommerløe som har sett sine bedre dager, men mellom alle plankene skjuler det seg et mysterium. På en av plankene er det nemlig risset inn et tysk hakekors, men det som gjør dette enda mer underlig er at under korset er det risset inn året 1955 - 10 år etter at krigen sluttet. Vi har prøvd å kontakte flere nærliggende beboere og lokale historikere, men det var ingen som kunne besvare denne gåten. Vi har blitt informert at det var rundt 10 000 stasjonerte tyskere i Salangen under krigen, og det var ikke uvanelig for at soldatene kunne bruke slike løer. Likevel ble alle våre kontakter forundret over året 1955, i tillegg som de aldri hadde hørt om tyskere som markerte byggene. Vi i Salangen-Nyheter fant dessverre ingen svar på dette, men etter å ha gått dypere inn i saken og spurt litt rundt var det noen som fortalte oss at flere år etter krigen var det ikke uvanlig å se ungdomsklubber eller ungdommer bruke svastikaen, men dette var bare en ren spekulasjon. Så kan dette ha være et tegn på en gammel ungdomsklubb?

Vet du historien om hvorfor noen har risset dette på planken ønsker vi gjerne å høre om det. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Tysk striesekk

Historier fra krigens tid dukker opp overalt i Salangen. Nylig ble deler av en tysk striesekk funnet på søppelfyllingen ved Salangsverket. Slike sjeldne funn får oppmerksomheten blant samlere av gamle memorabilia.

Logoen var fortsatt i god stand. FOTO: ALEKSANDER WALØR

Annonse