Salangen-Nyheter

Dårlig med rekruttering:

Holder i hevd tradisjoner

Vidar Larssen viser hvordan de merker stokkene, for at de senere skal montere bygget opp en annen plass. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Vidar Larssen viser hvordan de merker stokkene, for at de senere skal montere bygget opp en annen plass. FOTO: JON HENRIK LARSEN

SJØVEGAN: Det bygges fremdeles hus og hytter etter god gammel lafteteknikk på Sjøvegan. Denne teknikken med håndlafting går mer og mer ut, for det er svært dårlig med rekruttering til denne byggeskikken. Men Vidar Larssen (bildet) har tro på fremtiden.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Larssen Laft har mye å gjøre om dagene. Ulike kunder fra kommunene rundt, og i Salangen har forskjellige byggeprosjektet de vil ha realisert. - Vi har egentlig mye oppdrag, for det er noen enda som benytter denne teknikken med håndlafting. Jeg holder her på med et laftet hus, eller som skal brukes som anneks. Det er etter en skisse av typen "Nordlandshus" som er rundt 90 år gammelt, som vi har fått tegnet og produserer nå. Det finnes noen av oss enda som behersker denne teknikken, men vi blir bare færre og færre, for rekrutteringen til dette faget er lik null, sier Vidar Larssen til nettavisen.

Her laftes det opp et hus i gammel stil. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Lang tradisjon

Lafteteknikken som Vidar bruker er gammel og brukt mye før når det skulle bygges tømmerhus. - Når det bestilles et slikt hus, tar det et år å få det ferdig. Vi bygger det opp inne i hallen her, merker stokkene, tar det ned og bygger det opp der det skal stå. Det er mest i Bardu og Målselv det leveres slike hus. Dette har med at det er større tradisjon i disse områdene for tømmerhus enn det er i Salangen, avslutter en fornøyd Vidar Larssen til nettavisen.

Annonse