Salangen-Nyheter

Isogaisafestivalen i rute:

Holdes under tak

Isogaisa-festivalen tar form på Fjellkysten i Lavangen. FOTO: JON HENRIK LARSEN

ÅBREKKA: Isogaisafestivalen er i rute, og alt begynner å bli klart til arrangementet som går av stabelen denne uka. Det er festivalarrangør Ronald Kvernmo som forteller dette i en travel innspurt.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Vi har aldri vært så tidlig ferdig med forberedelsene som nå, forteller han. Vanligvis bruker vi å være ferdige et par dager etter at festivalen har begynt, legger han til med et smil. - Vi har rigget til oktagonen (den åttekantete lavvoen), og koblet til de 4 side-lavvoene, så nå er vi absolutt under tak. Det er kun noen partytelt som vi ikke har satt opp ennå, fordi vi ikke ønsker at de skal være i veien under åpningen av festivalen. Det er kun noe småtterier som gjenstår, men det verste er absolutt gjort, forteller han til nettavisen.

Hellig ild

Isogaisafestivalen holdes under tak også i år, sammen med den hellige ild, slik det alltid har blitt gjort. Kvernmo tar en tenkepause før han utdyper at det å arrangere festivalen i Nord-Norge er gambling; iallfall når det skal være utendørs. - Ideen kom for mange år siden at alt skulle foregår under tak, ved siden av bålet, som kalles den hellige ild, i sentrum-lavvoen. Som en del av åpningsseremonien tennes dette bålet, som brenner så lenge festivalen varer, forteller Kvernmo. Av branntekniske hensyn har de fått tillatelse av alle gode hjelpere til å slukke den om natta. - Vi måtte love åndeverdenen å ha en fin seremoni hver morgen når vi skal tenne den igjen. Denne ilden skal spre varme og lys i rommet. Det er ikke tillat å kaste søppel, snus eller sneiper i den, og det er heller ikke tillat å koke på den, med mindre man skal koke noe til seremonibruk, seremonikaffe for eksempel, fortsetter Kvernmo til nettavisen.

Flere lokale gjester

Det kommer folk i fra mange ulike land til årets Isogaisafestival, blant annet Russland og Ukraina, men Ronald ønsker likevel flere lokale gjester innom. - Vi håper også at festival-naboer og fastboende fra Midt-Troms tar turen innom. Det er jo helt ufarlig det vi holder på med: det er mest kultur, og det er god energi her og det er et fullstendig rusfritt arrangement. Det legger vi stor vekt på. Det blir også en del barneforestillinger og et eget barneprogram, så det er fint å ha barna med seg, sier Kvernmo avslutningsvis.