Salangen-Nyheter

Fiberkabel i Lavangen:

Hvor stort er behovet?

Hvor stort er behovet for fiberkabel i Lavangen, det spør ordfører Erling Bratsberg om. FOTO: JON HENRIK LARSEN

TENNEVOLL: Det er i disse dager sendt ut en markedsundersøkelse fra Lavangen kommune for å kartlegge behovet for fiberkabel i Lavangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det fnnes allerede et fibernett i Lavangen, men det er kun tilgjengelig for noe få slik som skolen, kommunehuset og Lavangsheimen. Resten av kommunen har et trådløst system som er bra men ikke bra nok. - Fiber må vi ha for å følge med i tiden både for bedrifter og private, sier Erling Bratsberg, ordfører i Lavangen. Fibernett er både raskere og mer stabilt enn det trådløse som finnes i dag. Det er nesten ubegrenset på kapasitet og man vil få like mye fart både ut som inn. Hver bruker har sin linje alene mens med et trådløst system deler flere samme linje og man vil få problemer med kapasiteten dersom mange brukere er pålogget samtidig.

Utreder behovet

Kommunen har engasjert et firma som utreder muligheten til å bygge ut fibernettet til hele kommunen. De vil kartlegge hva innbyggerne i kommunen trenger og hvor mye dette vil koste. Her er det snakk om både TV, telefon og internett og kommunen trenger å se hvor mye de må  ha med. - Mange etterspør fiber fordi det er et mye større behov for kapasitet på internett i dag enn for 5-10 år siden, sier Bratberg. Folk bruker nettet mye mer i dag en før, og det gjelder både bedrifter og privatpersoner.

Kostbart

Å legge fiber ut til hele kommunen er en kostbar affære. - En av hovedgrunnene til at dette ikke har kommet før er de enorme kostnadene, sier Bratberg. Kommunen må regne med å betale rundt 20 millioner kroner for dette prosjektet. - Utfordringen nå er å finne finansieringen. Der er støtteordninger vi kan søke på og det er det vi må gjøre, forteller Bratsberg. Midler fra støtteordningene er nødvendig for at det skal bli fiberkabel ellers blir det ekstremt dyrt for hver enkelt å koble seg på og det ønsker kommunen ikke. Det som kan avgjøre om dette blir en realitet eller ikke er hvor mye midler kommunen kan komme inn med og hva folk er villig til å betale for dette.

16. november

Lavangen kommune har satt 16. november som frist til å levere inn svarene på undersøkelsen, og det er viktig at så mange som mulig svarer slik at man vet hva kommunens innbyggere ønsker og trenger før man går videre med dette arbeidet.