Salangen-Nyheter

Klar tale fra elevene:

- Ikke legg ned skolen!

Kristoffer Heggelund og Ola Berg Frantzen er begge enige om at Sjøvegan videregående skole må bestå. FOTO: MARITA STORVOLL

SJØVEGAN: Fylkesrådsleder Pia Svensgaard sier ingen kan være trygg i forhold til økonomiske kutt i fylkeskommunen i årene som kommer. Dermed er Sjøvegan videregående skole også i fare. - Synd for ungdommer som kommer etter oss, sier Maia Gartland Hoff (bildet).

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Nettavisen tok turen til kantina på Sjøvegan videregående skole, der vi fikk snakket med elevene og fikk høre deres synspunkt på denne saken. Alle var ganske enige i at det ikke bare blir en nedleggelse av den videregående skolen, men også en nedleggelse av bygda. Visst Lamo Ungdomssenter, Sjøvegan statlige asylmottak, og avdelingen for enslige mindreårige flyktninger blir nedlagt fordi det ikke finnes skole i bygda, mister kommunen mange arbeidsplasser som igjen fører til at folk flytter fra bygda.

Trist!

Russepresident ved Sjøvegan videregående skole, Maia Gartland Hoff sier at dette er noe som blir å påvirke hele bygda, for eksempel Lamokollektivet og asylmottaket. - Ikke minst er Sjøvegan videregående skole kjent over hele landet for sitt voksne opplæringsprogram, og det har stor betydning for at Salangen er en sånn mangfoldig kommune, sier Gartland Hoff bestemt.

Pendling

Marlene Wick Nerdal (bildet) som går siste året på Sjøvegan videregående skole har pendlet opp til Bardufoss for å gå på skole i to år før hun begynte siste året her på Sjøvegan. Hun forteller at det kan være ganske slitsomt til tider. - Du mister mye krefter, krefter du kunne ha brukt til skolearbeid for eksempel, forteller hun. - Det er sikkert ikke alle som klarer å pendle to timer til sammen hver dag. Man må være ganske motivert for å gå på skole for å klare å holde motet oppe. I tillegg har du veldig lite fritid til å gjøre andre ting utenom skolearbeid, avslutter Marlene.

Fra-flyttning

Kantinedamen Ingjerd Nilsen har også synspunkter å komme med i saken. Hun frykter for at det første fylkeskommunen blir å gjøre i nedleggingsprosessen er å kutte kantina ved skolen. - Kantinen er ikke bare et tilbud for elevene, men for foreldre, lærere og ikke minst en arbeidsplass. Jeg synes det er veldig trasig at dette kuttet må gå ut over distriktene og ikke byene. Det ender med at flere må flytte til byene for å få skoletilgang, og det er ikke alle ungdommer som passer til å bo i en by, samtidig er det veldig dyrt også, avslutter Nilsen.

Ingjerd Nilsen tenker også mye på dette, med fare for kutt. FOTO: MARITA STORVOLL