Salangen-Nyheter

Korona-viruset som herjer:

- Ingen grunn til panikk

FORNUFT: Interkommunal overlege Lars Nesje oppfordrer folk til å vise fornuft og at de kontakter legekontoret om de merker at de har symptomer. ARKIVFOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN

SJØVEGAN: Det har ikke blitt påvist smittetilfeller av korona-viruset i Salangen, Lavangen eller Ibestad, forteller interkommunal overlege Lars Nesje. Han oppfordrer folk til å ta forhåndsregler for å minske muligheten for at viruset får slått seg i løs.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Nettavisen snakket mandag formiddag med interkommunal overlege for Salangen, Lavangen og Ibestad, Lars Nesje.

Han forteller at det tas forhåndsregler og at det har blitt kjøpt inn utstyr i påvente av et eventuelt utbrudd av det beryktede korona-viruset i nærkommunene.

- Vi har gjennomført planene våre og hatt møter med staben i kommunene og alle avdelingsledere. Vi har også hatt kontakt med fylkesmannen igjennon videomøter. Det har blitt kjøpt inn ekstra materiell med tanke på prøvetaking, forteller Nesje.

Likevel er det noe utstyr som det er vanskelig å få tak i, forteller han.

- Det er verneutstyret som er faktoren vi får for lite av. Vi konstaterer at det har vært vanskelig å få tak i øybeskyttelse. Det skyldes at leverandørfirmaene har problemer med å skaffe materiell, sier han.

Ingen smittetilfeller

Det skal ikke være noen tilfeller av korona-smitte i hverken Salangen, Lavangen eller Ibestad, forteller den interkommunale overlegen.

- Foreløbig kjenner vi ikke til at noen i vårt område har vært i områder med smittespredning. Før eller senere må vi forvente at det kommer noen fra områder med smittespredning.

De tre kommunene har gjort grep for å informere innbyggere i de respektive kommunene om måter å forebygge smitte på, samt gi opplysninger om hva du bør gjøre dersom du skulle bli smittet.

- Vi har gått ut med informasjon til publikum. Det er lagt ut informasjon nett- og Facebook-sidene til kommunene. Der sier vi at hvis noen har vært i områder med smittespredning og de blir forkjølet, så skal de ringe og avtale med legekontoret. Det er viktig at vi ikke samler folk slik at de bidrar til smittespredning. Derfor ønsker vi å avtale prøvetaking slik at folk ikke skal sitte på et venterom. De som har grunn til å bekymre seg er de som både vet at de har vært i kontakt med smittede og har forkjølelsessymptomer som feber, hoste og sekret fra nesen, sier han.

Oppfordrer til å vise fornuft

For å minimere eventuell smitte oppfordrer Nesje folk til å utvise fornuft og mener folk må bli flinkere med hygienen.

- Jeg synes at alle nordmenn må bli flinkere med hygiene og sørge for at vi ikke smitter hverandre. Folk som har influense eller forkjølelse får holde seg hjemme når de hoster og snyter seg. Vi må være flinke med håndhygiene og bruke engangstørkler når vi skal pusse nesen. Når man pusser nese eller nyser bør man holde et papirtørkle foran nesen og kaste det i en søppelpose og vaske hendene etterpå, opplyser han.

Han kaller det for en soldaritetshandling overfor de med svekket helse at folk tar nødvendige grep.

- Det er en solidaritetshandling at vi gjør det vi kan for å begrense smittespredning. Det kan være mange folk der ute som ikke tåler å bli syk. Han fraråder imidlertid folk til å få panikk rundt koronaviruset. Det er grunn til å opptre fornuftig og la fornuftigheten råde. Det er ikke grunnlag for panikk, sier han.