Salangen-Nyheter

Til inntekt for Ungdomslaget Idyls nye kjøkken:

Inviterer til historisk bildespill

Gunnar Bjørklund har tidligere jobbet og vist fram historiske tilbakeblikk. Her er bildet tatt under framvisningen av «Salangsverket et nordnorsk industrieventyr» som ble skrevet av Gunnar Bjørklund og Alvin Jensvold. ARKIVFOTO: WENCHE KANSTAD

MYRLAND/GRØSNES: Denne helga inviteres alle til å være med på en spennende historisk tidsreise gjennom hele Astafjord-området fra så langt tilbake som i steinalderen. – Da er det så klart nyere bilder av oldfunn, men helt siden da, og fram til 1998 når bildespillet ble ferdig er det 400 gamle og nye bilder å se, sier Gunnar Bjørklund.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2019 kl 00:00

Annonse

Som et svært vennlig gest inviterer Gunnar Bjørklund alle til et bildespill på grendehuset på Myrland /Grøsnes i Gratangen nå søndag Kl. 18.00. Gjennom 400 gamle og nye fotografier fra Ibestad, Salangen, Lavangen, Gratangen og Skånland tas besøkende med på en spennende reise gjennom Astafjords rike historie, fra steinalderen og fram til da bildespillet ble produsert av Gunnar Bjørklund selv i 1998. Inngangsprisen er 100 kroner per stykk, med salg av kaffe og vafler etter forestillingen, og all inntekt går til Ungdomslaget Idyl sitt nye kjøkken. – Jeg bor tross alt her, og vil gi mitt bidrag på min måte, forklarer Bjørklund.

"Svart-hvitt"-tiden

Gunnar jobbet med bildespillet i cirka 3 år, da arbeidet startet i 1994, og ble ferdigstilt og for første gang framført i 1998. I følge Gunnar selv er slike bildespill blitt et unikum å oppleve, og han håper interesserte kommer på bildespillet på søndag. – Jeg har 400 gamle og nye bilder fra hele Astafjord-området både før og nå. Innholdet er jevnt fordelt ut over plassene. Historien bak bildene og stedene oppsummeres med fortløpende kommentar og musikk, forklarer Bjørklund, og forteller at han har hatt mellom 20 til 30 forestillinger, blant annet i Tromsø, i fylkestinget og Bodø. Musikken er spesialtilpasset bildespillet, og er komponert av Bjørn Andor Drage. Fortellerstemmen er Lars Andreas Larsen som i følge Bjørklund er svært dyktig i å få fram følelsene under bildespillet. Bjørklund står selv bak manuset.

Nå og da

Bjørklund har tidligere jobbet med Gratangen-kalenderen, hvor han har samlet flere bilder, og fikk en glede av å se utviklingen til forskjellige steder. I følge Gunnar er det for øyeblikket i mote å finne gamle bilder, eventuelt postkort og fotografere samme innhold fra samme vinkel. Dette skal også vises fram under bildespillet i helga. – Det viser veldig godt hvor mye forskjell det blir over tid. Ofte blir steder inngrodd og dekt til av skog, sier Gunnar.