Salangen-Nyheter

La til kai ved flytebrygga på Sjøvegan

Jens på besøk med spesiell båt

Jens Arild Stangeland nyter utsikten utover mot Sagfjorden og fjellene der han sitter i sin husbåt ved flytebrygga på Sjøvegan. FOTO: SUNNIVA FOSSHAUG.

Husbåten som ligger ved gjestekaia i Salangen har navnet "Bombus" som på latin betyr humle. Fargene på huset er ikke tilfeldig og eieren av båten, Jens Arild Stangeland forteller nettavisen at husbåten hans tiltrekker seg oppmerksomhet.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2021 kl 00:00

- I Norge er ikke dette et vanlig syn på sjøen, så det er mange som kommer for å snakke med meg. Du kjøper ikke båt for å være anonym heller, så at folk stopper opp for å snakke med meg og ta bilder, har jeg blitt vant til, sier han.

Båten blir liggende i noen dager her i Salangen og Stangeland forteller at han nå skal ta for seg Sjøvegan for å se hva som befinner seg her.

Produsert i Polen

Jens Arild Stangeland og kona har selv tegnet båten. Ekteparet har tidligere hatt seilbåt og visste begge hva de ønsket. Jens Arild forteller at det for hans del var viktig å sitte over båten og ikke under. De kjøpte millimeterpapir og tegnet huset slik de ville ha det.

- Når vi hadde tegnet ferdig dro vi til Polen og forhørte oss med ulike selskaper til vi fant et som kunne realisere det vi hadde tenkt, sier Stangeland.

Båten er av modellen Flohome 50. Skroget er av stål og overbygget i plast kledd med aluminiumsprofiler. Det er 13 cm isolasjon i vegger og 16 cm i taket. 8 store solcellepaneler på taket produserer nok strøm i minst 7 mnd i året.

Her ligger husbåten ved flytebrygga på Sjøvegan. FOTO: SUNNIVA FOSSHAUG

Her ligger husbåten ved flytebrygga på Sjøvegan. FOTO: SUNNIVA FOSSHAUG

Som et vanlig hjem

Alt er nytt og båten er som et hus. Du kan gå rundt hele båten og inne er det som et vanlig hjem. Ekteparet har tenkt på det meste når de tegnet huset sitt. Vaskemaskin, oppvaskamaskin, sentralstøvsuger, bad og toalett er alt i denne båten som huser 16 personer. Stangeland forteller at de tegnet den selv for å få det akkurat slik de ønsket det.

- Vi har vært heldige med å finne noen som kunne lage båten akkurat slik vi ville, sier Jens.

Anbefaler husbåt

Stangeland forteller om alle turene han og kona har hatt. Tyskland og Nederland er land som de ofte har reist til. Han forteller at kulturen for båt og sjøliv er annerledes i for eksempel Nedeland enn det er i Norge.

- I Nederland skulle jeg nesten ikke fått fred. Det kom folk fra aviser og TV. Også vanlige folk kom for å se denne båten med hus på, sier Stangeland. Her i Norge er det ikke vanlig heller, men interessen er absolutt til stedet hos enkelte, sier han.

Det er kanskje uvanlig å ha en husbåt som hjem og det er ikke et vanlig syn i Norge. Stangeland forteller om alle turene de har hatt i Norge, Sverige og Danmark. Han sier at husbåt er ideell for disse stedene. Husbåteieren angrer ikke på kjøpet av båten.

- Jeg skulle gjort dette for 20 år siden, men nå er jo drømmen kommet til virkelighet.

I Norge er vi vant til hus, stakittgjerde, snøfres og plenklipper. Når vi skal på ferie eller ut på en handletur, må vi sjekke om kaffetrakter er avslått eller sjekke at alt er trygt. Stangeland forteller at han slipper alt dette.

- Jeg trenger ikke klippe plen eller vente i kø for å få skaffet snøfres til vinteren. Jeg snakker med naboer, og kan forlate dem dersom jeg går lei, sier han med et smil om munnen. De som har mulighet for å skaffe seg husbåt bør gjøre det. Det er en livsstil og det er en fantastisk mulighet til å se landet på en annen måte, sier han.

Slik ser det ut fra salongen inne på husbåten.

Slik ser det ut fra salongen inne på husbåten. 

Undrer seg over interessen

Bildene taler for seg. Her finnes alt som hører til i et hjem. Husbåten "Bombus" ligger faktisk ute for salg. Stangeland lever under den filosofien at døde ting kan selges. Med det mener han at dersom noen er interessert i å kjøpe den, skal de få kjøpe den.

- Den ligger ute for salgs på Finn. Dersom noen vil kjøpe den, kan de ta kontakt, sier han.

Stangeland forteller nettavisen at denne husbåten er perfekt for studenter som skal studere i flere år. Han poengterer at foreldre gjerne kjøper hus eller leilighet i byen der barna skal studere og etter endt studie, må de kanskje selge for å kjøpe nytt et annet sted. Men med husbåten tar du faktisk med deg alt og drar til et nytt sted.

- Husbåten er jo hjemmet ditt, og dersom du er heldig kan du ligge ved å leie plass.

Mens nettavisen snakket med Jens Arild Stangeland, kom det to personer ned på kaia til båten for å se på båten og snakke med hovedpersonen.

- Nå er det bare å kle på seg en jakke for nå blir jeg snakkende med disse en god stund, avslutter Stangeland.