Salangen-Nyheter

Gammel tradisjon holdes i hevd:

Kjerringene møttes

Ruth Løberg (t.v.), Sonja Westerheim, Gunbritt Bjerkeli, Inger Lise Thrane, Iris Hjertsen, Inger Marie Årstein, Sigrid Lyngstad var blant de forventningsfulle damene som var klare til kveldens fest. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

KRAMBUVIKA: Lørdagen var det duket for Kjerringjuldag, en gammel tradisjon som fra tidligere var knyttet til Kyndelsmesse den 2.februar. Dette var en helligdag helt frem til 1770, da Kong Christian VII avskaffet hellidagen. I år ble den arrangert for 14.gang på Sør- Troms Museum.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Når mannfolkene var dratt til Lofoten på vinterfiske, så fikk kjerringene sin fridag for å puste ut etter julestri og klargjøringa til mannfolkan skulle dra på fiske. - Ja dette er en svært så gammel tradisjon, spesielt i Nord-Norge, at kjerringene samlet seg til prat og god mat. Datoen for dette er den 2. februar som er kyndelsmesse, men det er greit å kunne ha arrangementet på en lørdag nært opp til denne datoen, forteller Sonja Westrheim til nettavisen. - Historien forteller at kvinnfolkan tok med seg restemat fra Julefeiringa denne dagen for å prate å kose seg sammen. Og som det var før, så var det kvinnfolkan som passet buskapen og ungan, og da var det naturlig at praten gikk blant annet om dem hadde  nok høy i løa for å berge seg til mannfolkan kom hjem fra Lofoten, fortsatte Sonja Westrheim

Forventninger

Rundt 20 damer hadde samlet seg denne kvelden på Krambuvika Bygdemuseum i Lavangen til sosialt samvær, for mennene skulle ikke være der selv om det var noen som godt kunne tenke seg til det. - Min mann kjørte meg hit og han kunne tenke seg å være med, men han ble snudd på trappa, sier Sigrid Lyngstad og ler godt. - For meg er det første gangen jeg er med på dette og jeg er spent på hvordan det blir, men jeg tror dette kan bli veldig koselig å være med på, avlutter Sigrid Lyngstad til nettavisen.

Underholdning

Kjerringjuldagen har blitt arrangert i mange år og vært lokalisert på forskjellige steder. - I år er det 14.gang vi arrangerer dette hvor vi har opplevd og vært nærmere 100 kvinnfolk samlet. Det har tidligere blitt arrangert i Salangen, Gratangen, ja også i Harstad. Men det har forekommet at det har blitt avlyst på grunn av dårlig vær og føre, for på denne tiden av året kan det ofte være dårlig vær. Tidligere har vi hatt underholdning med blant annet Tove Karoline Knutsen og Ola Bremes, men i år skal vi underholde oss selv. Det gjør vi med at vi skal synge kjente sanger som for eksempel "Så lenge skutan kan gå", så dette blir koselig. I tillegg skal vi ha kåseri og opplesing, alt sammen med god mat og god drikke, så her blir det koselig og stor stemning, forteller damene fra Lavangen nesten i kor og venter bare på at arrangementet kommer igang.