Salangen-Nyheter

Ikke toppsesong for Sør-Troms Museum:

- Kunne vært bedre

Frode Hansen ved Sør-Troms Museum skulle gjerne ønske besøkstallene var litt høyere. Drakten som er utstilt er basert på Sjoldehamndrakten som ble funnet på Andøya i 1936, drakten er datert til å stamme fra midten av det 11. århundret, og er en del av utstillingen Ull er Gull. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

SJØVEGAN: Besøkstallene for sommersesongen har hos Sør-Troms Museum i Salangen i år ligget på det jevne, men Frode Hansen ønsker det var litt mer, ettersom de har lagt ned mye arbeid i sine nåværende utstillinger på Lundbrygga.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

I løpet av sommersesongen var det i alt 4900 registerte besøkende hos Sør-Troms Museum i Salangen, av dette var det 4077 som besøkte Lundbrygga og 803 som tok turen innom Bygdetun i Øvre Salangen. - Det har vært på det jevne, men det er ikke dermed sagt at vi er fornøyd, det har vært lengre perioder i løpet av sommeren hvor det har vært i overkant rolig. Vi skal utover høsten og vinteren gjøre evalueringer for å komme frem til løsninger som kan hjelpe på besøkstallene, forteller Frode Hansen ved Sør-Troms Museum.

Produserer egne utstillinger

Sør-Troms Museum jobber stadig med å både forvalte og ivareta unike gjenstander med lokalhistorisk verdi, så vel som å stille ut og formidle lokal historie. Bak hver utstilling ligger det mye arbeid med å samle inn gjenstander, fotografier, historier og detaljer i tillegg til å sette dette sammen til en helhetlig presentasjon. For tiden har de tre egenproduserte utstillinger på Lundbrygga; Ull er Gull, som gir et dypdykk i sauehold i regionen gjennom historien, samt dens betydning og rolle i et samfunn preget av fiskebønder, men dekker historie fra middelalderen og frem mot moderne tid.

Salangsverket og kystkultur

Et museum i Salangen er ikke komplett uten å vise frem det enorme industrieventyret fra begynnelsen av 1900 tallet. Med både bilder, tekst og gjenstander, med mer, har Sør-Troms Museum fanget essensen i jern-giganten Salangsverket som det ble satset store resurser på, men som ble stanset etter knappe fem års drift. Den siste utstillingen har sin faste plass i første etasje og illustrerer og formidler historien om kystkulturen i regionen.

Trinse og malmstein fra Salangsverket. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Mye spennende i venter

Det er tydelig at Sør-Troms Museums avdeling i Salangen ikke bare står å støver ned, og Hansen forteller at de jobber med flere utstillinger som vil komme i løpet av vinteren, i tillegg til at de allerede har flere vandreutstillinger som er stilt ut andre steder i distriktet. Videre forteller Frode at de er også ønsker å få til noen foredragskvelder, så vel som interessante opplegg for skolen, for eksempel i forbindelse med den kulturelle skolesekken.