Salangen-Nyheter

Støvsuging førte til gevinst:

- Må tenke på miljøet

Odd Leonard Thomassen var stolt av å kunne motta diplomet på vegne av ØSIL, og på toppen av det hele kan vite at han er med på å styrke miljøet. FOTO: PRIVAT

SJØVEGAN/OSLO: NFF og dekkreturbransjen har som mål å redusere svinnet av granulat fra norske kunstgressbaner med 90 prosent innen 2020. Med dette ble en konkurranse utlyst der ØSIL var blant vårvinnerene.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Fredag 4. august under Norway Cup, overreket fotballpresident Terje Svendsen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen "#påbanen"-prisen til fem vinnere av en konkurranse hvor målet var å vise den smarteste og mest effektive løsningen med å rydde opp gummikuler fra kunstgressbaner som har havnet på avveie utenfor banen. Vårvinnerene ble kåret, deriblant IF Storm, Kløfta IL, Norheimsund FK, SPK Høken, og Salangen sin helt egne Øvre-Salangen IL. Odd Leonard Thomassen mottok prisen på vegne av ØSIL på fredag under stort engasjement fra miljøaktivister Norge rundt.

Asfalten rundt banen ser nærmest nypolert ut når Odd Leonard Thomassen går over med støvsugeren. FOTO: PRIVAT

Tenker på miljøet

Thomassen var stolt av å være den som fikk æren av å motta diplomet og premien på hele 30.000 kroner. Han kommenterer til nettavisen at granulat ikke er godt for miljøet når det havner alle andre steder enn på kunstgressbanen. - Vi så problemstillingen med gummikulene, og vår løsning var rett og slett å bruke en industristøvsuger og samle alt opp, både fra rundt banen, og ellers i garderobene og deretter få det tilbake på banen igjen, forteller Thomassen og påstår ØSIL mest sannsynlig ikke er de første som har tatt denne strategien i bruk.

Selv om det tar tid å få opp alt, er støvsugingen en smart og effektiv løsning for å få opp gummikulene før de forsvinner ut i naturen. FOTO: PRIVAT

Sendte inn foto

Mens Thomassen var i full gang med støvsugingen av sidebanene ble han avbildet, og disse bildene viste seg å være det som skulle ta ham til Oslo under kåringen av vinnerene. - Vi leste om konkurransen og tenkte bare å sende inn bildene for å se hva som skjedde. Hvem skulle tro vi skulle vinne noe av dette, sier Thomassen og ler. Han legger til at støvsugingen tar tid, men ellers er veldig effektivt, selv om det ikke er den perfekte løsningen. - Når banene brøytes for snø på vårparten, følger ofte granulat med snøen og taes av banen. Det finnes teknikker for å  unngå for mye fraktes fra banen, men det er ikke perfekt, sier Thomassen og avslutter med at pengene skal gå til en god investering av en type harve kombinert med slepe som gjør det enklere å gjevne ut banen, samtidig som å plukke og rask som har samlet seg over tid.