Annonse
Salangen-Nyheter

Kartlegger gravsteiner:

Magisaas vs. Magisås

- Det er mange som har takket meg i ettertid for det arbeidet jeg gjør, sier Kirsti Arctander. FOTO: JAKOB EITRHEIM

- Det er mange som har takket meg i ettertid for det arbeidet jeg gjør, sier Kirsti Arctander. FOTO: JAKOB EITRHEIM

SJØVEGAN: I et samarbeid med DIS-Norge, kartlegger Kirsti Arctander de avdøde på kirkegårdene i Salangen for å gjøre slektsforskning enklere. Nå trenger hun hjelp fra folk i Salangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

I 2011 og 2012 var Kirsti Arctander innom Salangen for å fotografere alle gravsteinene på kirkegårdene ved Salangen kirke. Arctander er en aktiv slektforsker og jobber frivillig for DIS-Norge med kartlegging og registrering av gravsteiner på kirkegårder. DIS-Norge er Norges største database over gravminner og skal gjøre slektforskning enklere. - Jeg gjør dette på frivillig basis, men har brukt så mange timer der, at jeg kaller det jobb. Jeg er interessert i slektforsning og jeg gjør dette for at det skal bli enklere for andre å drive slektsforskning, forklarer Arctander til nettavisen.

Slike gravsteiner gir store utfordringer ved en slik registrering. FOTO: KIRSTI ARCTANDER

- Fant ikke Magisaas

​Arctander nevner videre at en av utfordringene ved en slik registrering blir å velge skrivemåtene på gravsteiner som bruker gamle stedsnavn. Nå spør hun lokalsamfunnet om hva de mener blir mest korrekt. - Jeg ser at det er noen stedsnavn som har endret skrivemåte opp gjennom årene. For eksempel fant jeg ikke Magisaas da jeg søkte det opp på kartverket. Da blir utfordringa å velge hvilke skrivemåte jeg skal velge, spesielt når datidens skrivemåte for bosted står klart og tydelig på gravsteiene?. Foreløpig kommer jeg til å bruke orginalnavnet,  men søket på stedsnavnet blir vanskeligere når man velger datidens skrivemåte, avslutter Arctander til nettavisen.

Annonse