Salangen-Nyheter

Verdens autismedag:

Markerer autismedagen ved å være stolt

AUTISMEDAGEN: Marie Ødegård Gjengstø fra Eide i More- og Romsdal feirer autismedagen ved å være stolt over egen diagnose. FOTO: PRIVAT

SJØVEGAN/EIDE: Marie Ødegård Gjengstø (28) fra Eide i Møre- og Romsdal har aspergers syndrom. Det har hun ikke latt være noe hinder.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2020 kl 00:00

ANNONSE
Annonse

Den 2. april hvert år markeres verdens autismedag (World Autism Awareness Day) med mål om å feire alle har autisme og ved å sette søkelys på alle sider ved å ha autisme.

Marie Ødegård Gjengstø Aspergers og holder foredrag om temaet. Hun setter pris på at det finnes en dag for å feire folk som er i samme båt som henne.

- Jeg tenker at det er en viktig dag å markere. Vi trenger flere stemmer som forteller om autisme og mer fokus rundt det. Det er flere som blir diagnostisert. Det er viktig å ha fokus på det. Det er bra at vi har en dag hvor vi får dette markert, sier hun.

Hun er stolt over diagnosen hun har.

- Det er godt å ha en dag som markerer autisme og folkene med autisme. Jeg er stolt over å ha asperger, sier hun.

I løpet av oppveksten støtte Gjengstø på flere utfordringer som følge av diagnosen.

- Det som var min utfordring når jeg var ung voksen var at jeg slet med arbeidslivet og å passe inn. Jeg forstod ikke rammene rundt arbeidslivet. Jeg slet med forandringer og skjønte ikke gangen i det og ble overveldet av forandringer. Hjernen min går på høygir for å få med alt, forteller hun.

METODE: Gjengstø forteller at hun har metoder for hvordan hun nærmer seg en vanlig samtale. FOTO: PRIVAT

I samtaler med folk hun møter har hun en spesiell metode for å kategorisere all informasjon hun tar inn.

- Jeg har et manus i hodet mitt på hvordan jeg skal føre en samtale. Jeg har lært meg det ved å observere. Jeg konsentrerer meg mye i hverdagen på å planlegge. Skjer det uforutsette ting må jeg planlegge på nytt. Jeg har en boks i hodet mitt hvor jeg lagrer alle detaljer inni. I samtale med folk tar jeg fram boksen, sammen med manuset over hva jeg vil si. Jeg har lært meg mye om kroppsspråk. Du kan ikke stirre en person i senk, heller ikke i golvet. Det har jeg blitt flink på. Du kan heller ikke stå med armene i kryss, men heller prøve å ha et åpent kroppsspråk, sier hun.

Hun ønsker at arbeidsgivere og offentlige instanser skal tilegne seg mer kunnskap om hva det innebærer å ha autisme.

- Jeg tenker at arbeidsgivere og institusjoner bør få mer kunnskap. For meg fungerte ikke A4-rammene i arbeidslivet. Jeg holder foredrag nå og har rammer som fungerer for meg. Det er viktig å gi personen med autisme rammer som fungerer for vedkommende. De med autisme bør tidlig tenke på hva man ønsker i livet og hva man trenger for å få det til. Det handler ikke om at vi er dum, for det er vi ikke, poengterer hun.

Verdens autisme-dag har hun i skrivende stund brukt på å følge med i en videoforelesning i forbindelse med bachelorgraden hun tar. Resten av dagen skal feires slik:

- Jeg skal lage en god middag etterpå og legge ut et innlegg på Facebook. Jeg har lagt ut på Snapchat om asperger. Jeg har markert dagen ved å bruke stemmen og samtidig gratulert andre som har det. Man må vise at man er stolt, sier hun.

Hun oppfordrer folk som ikke vet hva asperger og andre grener av autisme på spekteret innebærer til å spørre.

- Ikke vær redd for å spørre. Hvis personen er villig til å fortelle så kan vedkommende gjøre det. Man er ikke autisme, man er en person. Jeg er Marie, ikke asperger. Respekter folks grenser. Respekter at man ikke alltid får øyekontakt, fordi det kan være ubehagelig. Lytt til hva personen har å si rundt sin situasjon. Det er viktig å få frem at vi alle er forskjellige og at spekteret er stort. Det som gjelder for meg vil ikke gjelde for alle andre, sier hun.

MARKERES: De forente nasjoner markerer autismedagen på sine hjemmesider torsdag 2. april. FOTO: SKJERMBILDE