Salangen-Nyheter

Nordlandsbåten tatt opp for vinteren:

Med tjære og linolje

Nordlandsbåten til Øyvind Berg fra Bardu er nå tatt opp for vedlikehold og vinterlagring. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

SJØVEGAN: Øyvind Berg er eier av Åttringen, en Nordlandsbåt som var bygd på Rognan i 1994. Båten er en tro kopi av de gamle Åttringene som ble benyttet til Lofotfisket for omlag 150 år siden. Nå er båten tatt opp for vinteren.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Den 34 fot lange Nordlandsbåten til Øyvind Berg er nå tatt oppfor i år, nå skal den settes i ly og skal gjennomgå litt ordinær vedlikehold. - Vedlikehold er viktig på trebåter, nå skal jeg først vaske den før jeg skal smøre den inn med tjære og linolje, og kanskje gi den ett nytt strøk maling, forteller den stolte båteieren. "Åttringen" er laget av furu, foruten nagler og motor, og det er båtbyggeren Kai Linde som står bak den flotte båten. Berg er tredje eier av den ikoniske båten og han forteller at den tidligere har vært stasjonert i både Sandnessjøen og Hammerfest.

Øyvind Berg liker å stelle med den flotte Nordlandsbåten sin. ARKIVFOTO: PER ASBJØRN GUNTERSEN.

Skal lære seg å seile

Det er ikke bare nostalgi som var bakgrunn for at Øyvind kjøpte denne båten, han forteller at det er mange faktorer som gjorde Nordlandsbåten til et aktuelt valg. - Jeg liker å ha en båt man kan stelle litt med selv, knekker en tollpinne så kan man fint ordne dette selv. Det at den har både seil, årer og motor i tillegg til at den er stor nok til å kunne ta hele familien med på tur var også viktige kriterier. Til nå har jeg gått mest med motor ettersom jeg ikke enda har fått taket på seiling. Målet er at jeg skal lære meg det i løpet av de neste årene, så hjelp og kyndig mannskap mottas med stor takknemlighet, sier Øyvind Berg avsluttende.