Salangen-Nyheter

– Skal benyttes i begravelser:

Ment å holde vigslet jord

Kassen inneholder vigslet jord som skal benyttes i forbindelse med jordpåkastelsesseremonien hvis forholdene tilsier at dette må gjøres innendørs. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

SJØVEGAN: Garvlundsarbeider ved Salangen krike, John Egil Bertheussen har laget to forhøyede kasser som skal benyttes av kirken i forbindelse med jordpåkastelsesseremonier som av å til må holdes innendørs.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

Hvis det under en begravelse ikke er forhold for å ha jordpåkastelsesseremonien er det vanlig å gjøre dette innendørs i kirka. De tre symbolske spadene med jord blir da lagt på kista i forkant av at kisten blir båret ut til graven. Da er det vanlig at man har en kasse med vigslet jord som brukes, men ettersom den som tidligere har vært benyttet i Salangen har vært upraktisk har nå gravlundsarbeider ved Salangen kirke, John Egil Bertheussen laget to nye kasser, begge med fastmontert pidestall, dette slik at presten slipper å bøye seg. Bertheussen forteller at den flotte dreide foten var noe som hans far hadde tatt vare på. – Den er sikkert femti år gammel. Det er en lokal håndverker som har dreiet disse og som min far har tatt vare på. Resten har jeg laget selv og satt sammen i min garasje. De to jeg har laget er så å si helt identiske. Den andre er forøvrig plassert ved Elvenes kirke, opplyser John Egil til nettavisen.

Gravlundsarbeider ved Salangen kirke, John Egil Bertheussen viser frem det flotte håndverket. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN