Salangen-Nyheter

Vond opplevelse for barna:

Motarbeider tannlegefobi

Tannpleier Nina Marielle Hansen sørger for at tannlegeskrekken skal forsvinne i Salangen. ARKIVFOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN

SJØVEGAN: Tannlegeskrekk kan få både barn og voksne til å kvie seg til å sette seg i tannlegestolen, og lar seg eller bli godt bekjent med Karius og Baktus. Heldigvis har tannpleier Nina Marielle Hansen i Salangen gode råd til å få bort frykten.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

For mange kan det skjebnesvange valget om å titte innom tannlegekontoret være et levende mareritt. Ofte starter disse probleme hos barn, og i følge tannpleier Nina Marielle Hansen er tannlegeskrekk en kjent fobi som lenge har eksistert. - Tannlegeskrekk er noe som henger igjen fra fortiden. For å ikke overføre denne type skrekk er det viktig å overføre god og trygg atmosfære på tannklinikken for alle barn fra de er veldig små, sier hun til nettavisen. Hansen kan også kommentere at folk forstår mer i dag om hva alle kan gjøre for å ta godt vare på tannhelsa. - Folk i dag er mer opplyste om hva vi kan gjøre for å ha en vedvarende god tannhelse, og denne er viktig å videreføre slik at små barn unngår hull i tennene sine, og dermed unngår å måtte sitte i tannlegestolen for å borre, sier Hansen til nettavisen.

Ingen skrekk uten grunn

Hansen forteller til nettavisen at barn gjerne skremmes av å måtte borre i tennene, men det er ikke selve borringen som skaper frykt. - Når vi borrer må vi sette bedøvelse, og den kan oppleves som verst her på tannklinikken. Om barna må gjennomgå denne type behandling er det fort gjort å skape ordet "tannlegeskrekk", fordi for barna er det en vond opplevelse, forteller Hansen.

Forebyggende arbeid

Den beste medisinen mot frykt, er å bli kjent med sin egen redsel, og Hansen gjør akkurat det når hun har besøk på kontoret. - Det jeg jobber med er forebyggende og helsefremmende arbeid hvor jeg ser over tannhelse og gir individuelle råd og veiledning for god tannhelse for alle. Jeg lar barnet få tid på seg til å bli trygg og lar barnet få "bestemme" litt over situasjonen. Da lar jeg dem også få kjenne på instrumentene og fortelle nøyaktig hva som gjøres, forteller Hansen avsluttende til nettavisen. Da kan det skrives under på at tannlegeskrekk ikke utgjør noe fare for noen, og alle burde ta vare på tennene for man har dem bare en gang i livet. Når var forresten du sist hos tannlegen?.