Salangen-Nyheter

Ferskvann fra Rotvika til Salangsverket:

Nå er ledningen lagt

Nettavisen var tilstede med drone når vannledningen ble lagt ut. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

Nettavisen var tilstede med drone når vannledningen ble lagt ut. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

SALANGSVERKET: Finnsnes Dykk og Anlegg har den siste uken vært å se i sjøen utenfor Salangsverket hvor de har lagt ut en vannledning som skal føre ferskvann fra Rotvikvatnet og over til det nye smoltanlegget ved Salangsverket.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Selve ledningen er laget av Haplast som ligger på Furuflaten i Lyngen kommune, og ble produsert i seksjoner/slepelengder på 400 meter. - Vi hentet ledningen i slutten av oktober, da det var meningen vi skulle begynne å legge den før jul, men på grunn av dårlig vær måtte prosjektet utsettes i påvente av roligere sjø- og værforhold, sier daglig leder Kenneth Larsen.

Har skannet havbunnen

I forkant av utleggingen har de ansatte i Finnsnes Dykk og Anlegg tatt detaljerte 3-dimensjonale bilder av havbunnen for å kunne legge ut en trasse for hvor ledningen vil ligge trygt, at den ikke er i kontakt med skarpe bergkanter som kan skade ledningen og å unngå svevende lodd. Ledningen har ligget fortøyd i merde-anlegget ved Mjøsundbrua, frem til de for en uke siden påbegynte nedleggingen av vannledningen.

Den nye ledingen er til sammen cirka 2700 meter lang og har en totalvekt på 400 tonn. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

Utfordrende på grunn av strømforholdene

De har nå fått lagt ledningen ned, og kjører nå kontroll for å tilse at den ligger rett. Utleggingen har vært delvis utfordrende på grunn av strømforholdene i havet. Keneth forteller at den største utfordringen er på siden mot Salangsverket, hvor havbunnen er veldig kuppert. - I verste fall blir vi nødt til å gå ut å flytte ledningen fysisk.

Stor konstruksjon

Den nesten tre kilometer lange ledningen er laget plasttypen polyetylen og har en ytre diameter på Ø 450 millimeter, med en godstykkelse på over 40 millimeter. Til sammen består røret av over 145 tonn plast, og nesten 250 tonn med armerte betonglodd som er laget i Sandnes som kom med fraktebåt til Salangsverket. Rørseksjonene er skøytet sammen med elektromuffer.

Nærmer seg ferdigstilt

Foruten overføringsledningen mellom Rotvik og Salangsverket har de i tillegg to utslippsledninger fra smoltanlegget samt en inntaksledning med saltvann, disse har en ytre dimensjon på Ø 560 millimeter. - Vi har igjen litt endringer i trassene rundt inn- og uttak , men vi er ferdige med det som kreves for å sette anlegget i drift, avslutter daglig leder ved Finnsnes Dykk og Anlegg, Kenneth Larsen.

Annonse