Salangen-Nyheter

Telenor- kunder i Salangen:

Nå får vi raskere nett

På bildet: Telenor og Svein Henning Kirkeng er i startgropa med betydelig høyere hastigheter i blant annet Salangen. FOTO: TELENOR

Fra 1. februar setter Telenor i gang sitt superbredbånd (VDSL). I går mandag ble det klart hvor i landet dette bredbåndet kommer først. Salangen er en av fire kommuner i Midt-Troms som nå får gleden av et slikt tilbud.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

løpet av året skal 30-40 prosent av alle norske husstander kunne få bredbåndet (VDSL), etter hvert opp mot 800 000 husstander. Også nær 40 prosent av det norske bedriftsmarkedet vil kunne få superbredbåndet i løpet av 2011.

Kamp om plassen

Mange familier har flere PC-er, og hastigheten går merkbart ned hvis barna spiller onlinespill samtidig som far streamer film og mor har en kveldsøkt på hjemmekontoret.  Dette skriver nyhetsbyrået Newswire på sine nettsider. – Med superbredbånd øker farten radikalt. Alle i familien kan bruke bredbåndet samtidig uten at de risikerer hakking eller sakte fart. Filmer i HD-kvalitet kan også streames uten problemer, sier Svein Henning Kirkeng, leder for privatmarked i Telenor. Antall nordmenn som ser TV over internett økte i 2010, ifølge Telenor. Det samme gjorde bruken av kapasitetskrevende tjenester, som streaming av musikk og film.

Uten gravemaskin

Hastigheten på VDSL-bredbåndet blir opptil 40 Mbit/s for nedlasting og 10 Mbit/s i opplasting. Det er fjorten ganger raskere enn den maksimale opplastingsfarten til dagens ADSL-bredbånd. Superbredbåndet er også godt nytt for bedrifts-Norge, fordi det gir helt nye muligheter for videokonferanser, store nedlastninger og at mange kan jobbe på nett samtidig uten at hastigheten går ned. Særlig er de høye opplastingshastighetene interessante for de mange bedriftene som sender ut tung e-post, og de som tilbyr kundene internettbaserte tjenester fra sine servere. Telenor bruker sitt eksisterende nett når de nå ruller ut det nye superbredbåndet. – Du slipper graving i hagen, kobberkabelen ligger der allerede. Det betyr også at kostnadene blir tilsvarende lavere, noe som kommer kundene til gode, sier Kirkeng. Prisen på det nye superbredbåndet blir offentliggjort når startskuddet går 1. februar.

Kobber vs. fiber

Telenor leverer ulike bredbåndsteknologier, også fiber.– Vårt mål er at flest mulig i landet vårt skal ha høy fart og god kapasitet på bredbåndet sitt. 2011 er året da vi gjør et kraftig løft for å sikre dette, sier Kirkeng. Fiberkabler har i dag enda større kapasitet enn kobber, men teleekspert Tore Aarønæs i Norsk Telecom mener at kraftselskapene var litt for raske med å satse på kostbar graving av fiber. – For de aktørene som har satset på fiber som aksessmedium er investeringene per kunde svært høye og lønnsomheten derfor gjennomgående dårlig. Folkehastigheten ligger i dag på 6 Mbit/s, i fjor på 4 Mbit/s. Det er i dag ingen vesentlig betalingsvilje i markedet for hastigheter over 20-30 Mbit, sier Aarønæs. I vår region er det bare Salangen og Bardu som får det nye bredbåndstilbudet. Men også Finnsnes og Sørreisa blir tilknyttet.