Notiser

Takkes av som kantor etter 35 år !

Takkes av som kantor etter 35 år !

Kategori: Smånytt - Publisert: 01.02.2023 kl 21:43

Søndag 5.februar blir en merkedag for Helge Molund i Ibestad kirke. Da spiller han sin siste gudstjeneste som fast kantor i Ibestad og Andørja sogn. Molund har traktert orgelet i både Ibestad og Andørja kirke i over 35 år.

Søndag klokken 12.00 blir det avskjedsgudstjeneste der prestene Arne B. Håkonseth, Grete Glemmestad og sogneprest i Ibestad og Andørja sogn, Anne Beate Tjentland deltar. Også sangkoret Fjellklang vil være med og delta under gudstjenesten. Også medlemmer fra menighetsrådene i kommunen vil være tilstede i kirka.

- La oss fylle kirka og slik si takk for alt Helge har bidratt med gjennom alle disse årene. Det blir åpen kirkekaffe på Kulturhuset etter gudstjenesten, sier sogneprest Anne Beate Tjentland til nettavisen.

På bildet: Helge Molund ved orgelet i Andørja kirke.

Spiller opp til danseglede!

Spiller opp til danseglede!

Kategori: Smånytt - Publisert: 01.02.2023 kl 21:23

Torsdag kveld, 2.februar spiller duoen "Rubben Country" opp til dans hos den frivillige danseklubben "Dans Astafjord". Det er Jarleif Johnsen og Yngve Rognli som utgjør duoen som gjester storsalen i Salangen kulturhus torsdag kveld kl. 19.00.

Guro Bjørnsund som er en av de frivillige i danseklubben håper at mange kommer.

- Det blir en hyggelig kveld, og det blir fin dansemusikk og vaffler og kaffe i pausen, sier Bjørnsund i videoen som ligger ute på sosiale medier.

Coop Nords medlemmer sparte 144 millioner i 2022

Coop Nords medlemmer sparte 144 millioner i 2022

Kategori: Smånytt - Publisert: 28.01.2023 kl 09:57

De 109.000 medlemmene i Coop Nord har i løpet av 2022 spart hele 144 millioner på å være medeier i samvirkelaget. I disse dager har medlemmene fått utbetalt 37 millioner i form av kjøpeutbytte og 37 millioner i medlemsbonuser til sine medlemskontoer.

– Vårt formål er å skape medlemsnytte for våre medeiere, både økonomiske fordeler og i form av et godt butikktilbud. I løpet av fjoråret investerte Coop Nord 215 millioner i renoveringer av eksisterende butikker og nye butikkprosjekter for å gi våre medeiere våre oppgraderte butikker å handle i. Dette omfattet butikkene på Skjervøy, i Nordkjosbotn, Brøstadbotn, Svolvær, Seljestad, Hamna og Setermoen for å nevne noen. I 2023 skal vi investere ytterligere 178 millioner og da står ny butikk på Olsborg for tur, samt renovering av butikkene i f.eks. Fjordgata i Harstad, på Leknes og Finnsnes, sier administrerende direktør i Coop Nord, Yngve Haldorsen.

-I tillegg til å investere i bedre butikker for medlemmene våre, er vi i Coop er vi stolte over å dele overskuddet med medeierne. Coop Nord har i likhet med over halvparten av andre samvirkelag i Norge, 1% kjøpeutbytte. Det har de senere år ikke vært rom for et høyere kjøpeutbytte, men styret, som fastsetter kjøpeutbyttesatsen, har som strategisk mål å justere satsen opp, sier Haldorsen. Kjøpeutbytte og andre medlemsbonuser utbetales årlig i januar og pengene er nå kommet inn på medeiernes medlemskontoer.

- Medeierne velger selv om de ønsker å ta ut pengene, eller om de ønsker å spare dem hos oss. Pengene kan bli stående på medlemskonto eller flyttes til høyrentekonto hvor vi tilbyr en rente som er konkurransedyktig i forhold til bankene, legger Haldorsen til.

De økonomiske fordelene til samvirkelagets medlemmer beløp seg til totalt 144 millioner kroner i 2022, hvorav 37 millioner kroner var kjøpeutbytte og 37 millioner var medlemsbonuser. Medlemsbonusene opptjenes gjennom handel i butikk eller ved å benytte Coops medlemsfordeler hos samarbeidspartnere. Bonusene fordeler seg på frukt & grønt-bonus på 23 millioner, babybonus på 3 millioner, samt bonus ved bruk av Coops gjenbruksnett på en halv million. Bonuser fra Coops samarbeidspartnere utgjør til sammen 10 millioner, hvor bonus på drivstoff utgjør 6 millioner, bonus ved bruk av Coop Mastercard utgjør 3,3 millioner og bonus fra andre samarbeidspartnere til sammen utgjør 0,8 million. Coops samarbeidspartnere inkluderer blant annet forsikring, strøm og el-billading.

Politiet oppfordrer folk til å bestille time på pass- og ID-kontoret

Politiet oppfordrer folk til å bestille time på pass- og ID-kontoret

Kategori: Smånytt - Publisert: 28.01.2023 kl 09:53

Politiet venter høy etterspørsel etter pass og ID-kort i 2023 og oppfordrer folk til å være tidlig ute med å bestille time.

Ifølge politiet er det 317.000 pass som utløper i 2023. Det er ventet så mange som 1,3 millioner søknader – omtrent like mange som i fjor.

I 2022 opplevde leverandøren kapasitets- og produksjonsutfordringer som gjorde at leveringstidene økte.

– Basert på erfaringer fra fjoråret, må vi i politiet ta høyde for uforutsette hendelser og økt etterspørsel som kan påvirke leveringstidene, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding.

– Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden.

(©NTB)

Innstilt på grunn av været

Innstilt på grunn av været

Kategori: Smånytt - Publisert: 23.01.2023 kl 10:18

Mandag morgen melder rederiet Norled at fergeforbindelsen mellom Stangnes og Sørrollnes i Ibestad er innstilt fra og med avgangen klokken 09:15 mandag morgen. Dette på grunn av uværet og sterk vind. Normal drift igjen mandag fra kl. 14.45.

Kan bli tillatt med politisk reklame på tv

Kan bli tillatt med politisk reklame på tv

Kategori: Smånytt - Publisert: 21.01.2023 kl 14:50

Medietilsynet støtter Ytringsfrihetskommisjonens forslag om å droppe forbudet mot politisk reklame på TV.

Forbudet mot politisk reklame på TV var i sin tid ment å sikre likeverdige vilkår for politiske meningsytringer, uavhengig av den enkelte aktørs økonomiske ressurser, skriver medietilsynet i en pressemelding.

Ytringsfrihetskommisjonen la i fjor høst fram en utredning, i den anbefalte de blant annet å droppe forbudet mot politisk reklame på TV-skjermene.

Begrunnelsen er at de mener det ikke lenger er grunnlag for å si at TV er mer slagkraftig enn nettbaserte medier som Snapchat, Tiktok og Facebook. Dette er Medietilsynet enig i.

– Nordmenn bruker mindre tid på TV, og mer tid på digitale medier, der formidlingskraften er minst like sterk. Derfor er argumentene for et fortsatt reklameforbud på TV betydelig svekket, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Bildet i saken er hentet fra Salangen Høyres valgkampfilm i 2019. Produsert av Jon Henrik Larsen

(©NTB)

Nordnorsk stemme i Melodi Grand Prix

Nordnorsk stemme i Melodi Grand Prix

Kategori: Smånytt - Publisert: 21.01.2023 kl 14:59

Lørdag kveld er Mosjøen-jenta Sandra Lyng Haugen klar for Melodi Grand Prix delfinale på NRK1. Sandra Lyng trådte tidlig inn i rampelyset og sier hun alltid kommer til å drive med musikk. Samtidig har hun prøvd seg på andre ting: Først som barnebokforfatter, om en liten enhjørning med følelsene utenpå kroppen, og nå også som mentaltrener.

– Jeg ble spurt om å være erfaringskonsulent i koronatiden, sier Sandra Lyng, som har vært åpen om problemene hun selv har møtt og gått i terapi for.

– Det fikk meg inn på mentaltrenerstudiet, som jeg går på nå. Jeg bestemte meg for å bruke plattformen min til noe – til å sette fokus på mental helse og kroppspress, og holde meg aktiv med disse tingene da det var stille.

Samtidig skrev hun låten hun stiller på startstreken med lørdag, kalt «Drøm d bort», og som sønnen hennes kaller «styrkelåten». Den handler om å gjøre svakhet til styrke, og å se lyset i mørket.

Holder beredskapsøvelse i tunnel

Holder beredskapsøvelse i tunnel

Kategori: Smånytt - Publisert: 09.01.2023 kl 14:21

Det meldes om at det vil bli gjennomført beredskapsøvelse i Ibestadtunnelen i Ibestad kommune, tirsdag 10.01.2023. Tunnelen vil være stengt i tidsrommet kl. 17:25 - kl. 20:45. Det vil bli gjennomslipp av trafikk kl. 19:15. Trafikk på Andørjasiden blir sluppet gjennom først slik at de som skal rekke ferge når den. Det blir altså et gjennomslipp hver vei. Øvelsen meldes avsluttet 20:45, så det vil være neste mulighet for gjennomkjøring.

Felleskjøpet lanserer ny bærekraftspris

Felleskjøpet lanserer ny bærekraftspris

Kategori: Smånytt - Publisert: 15.12.2022 kl 08:55

Felleskjøpet vil hylle bønder som har tatt konkrete, gode grep, for å gjøre driften mer bærekraftig

Landbrukets bærekraftspris vil være heder og en premie på 100.000 kroner. Målet er å finne kandidater som kan inspirere andre.

Den nye prisen skal anerkjenne bønder som har klart å drive både bærekraftig og lønnsomt. En fagjury vil vurdere hvem av de nominerte som får prisen.

– Vi skal hedre god agronomi og godt dyrehold. Denne prisen er i tråd med både Felleskjøpets bærekraftssatsing og vår nye visjon «Sammen tar vi vare på jorda, dyra og framtida», sier konsernsjef Svenn Ivar Fure i Felleskjøpet Agri i en pressemelding.

Her kan du nominere kandidater til prisen!

(©NTB)

Øvelse Arctic Bolt er straks over – nå skal styrkene hjem

Øvelse Arctic Bolt er straks over – nå skal styrkene hjem

Kategori: Smånytt - Publisert: 28.11.2022 kl 12:43

Øvelse Arctic Bolt i indre Troms er i ferd med å avsluttes. Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS) skal tilbake til Rena på Østlandet. Bataljonene i nord skal til sine respektive leire.

Øvelsen i seg selv avsluttes tirsdag 29. november. Det betyr trafikk langs veiene både nordpå og sørpå.
Hærens hurtige reaksjonsstyrke, der Telemark bataljon utgjør hovedtyngden, kom til NATO-kaia i Sørreisa fra Rena for halvannen uke siden. Nå skal de tilbake samme vei som de kom. Med skip fra Sørreisa via Borg havn i Fredrikstad.

I den forbindelse vil det være militær trafikk fra øvingsområdet rundt Bardufoss i dag 28. november og i morgen til kaia i Sørreisa. Fartøyet som skal frakte HRS-ens militære kjøretøy forlater Nord-Norge tirsdag, og har beregnet ankomst Fredrikstad 2. desember.

Deretter vil det gå transporter mellom Borg havn og Rena til og med 6. desember.
Når det gjelder trafikk langs veiene i indre Troms, så vil transport fra øvingsområdet og inn til de respektive leirene tilhørende Brigade Nord gå kontinuerlig mandag og tirsdag. Mer spesifikt mellom Heia, Skjold, Setermoen, Bardufoss og Sørreisa.

Sjef for operasjoner i Hæren, oberst John Olav Fuglem, er meget godt fornøyd med øvelsen.

– Det er første gang på tre år vi har fått øvd med hele Brigade Nord siden vi nå fikk HRS-en nordover. Dette fikk vi til på bakgrunn av ekstratildelingen fra Regjeringen i sommer. Det er både bra og viktig for beredskapen vår å få trent hele systemet som Brigade Nord. Det her har vært en svært viktig øvelse for Hæren., sier Fuglem, og legger til:

– Vi hadde en ulykke med en stridsvogn som veltet, men heldigvis gikk det bra med personellet om bord i den.
Det har vært få allierte med på denne øvelsen. Derimot er det mange, både fra England og USA, som er hos Alliert treningssenter på Nato Winter Instructors Course frem mot jul. Disse driver grunntrening i vintertjeneste opp mot øvelse Joint Viking, som går av stabelen i mars 2023. Kurset utdanner instruktører som skal drive opplæring av egne styrker i vintertjeneste.

Ferga kan bli innstilt mandag på grunn av sykdom

Ferga kan bli innstilt mandag på grunn av sykdom

Kategori: Smånytt - Publisert: 28.11.2022 kl 10:01

Stadig nye utfordringer dukker opp for fergerederiet Norled, som i dag mandag ved 08.30- tiden kan melde om mannskapsmangel ombord på ferga MF «Folgefonn» mellom Stangnes og Sørrollnes. Dette kan føre til innstillinger på ettermiddag og kveldsrutene mandag, i følge selskapet.

Det vil komme mer oppdatert informasjon utover dagen, forteller selskapet i en melding til nettavisen.

Pynter til jul i november

Pynter til jul i november

Kategori: Smånytt - Publisert: 14.11.2022 kl 09:06

I disse dager i november har flere butikker og kontorer i sentrum av Sjøvegan pyntet og gjort klart for ventetiden som er i vente i fra 1.desember og frem til 24.desember.

Salangen-Nyheter's journalist synes vinduene hos Kåre Kafé og Anitas Blomster var de dessidert finest pyntede vinduene sålangt!.

Få vil bli prest – Universitet i Tromsø vil legge ned utdanningen

Få vil bli prest – Universitet i Tromsø vil legge ned utdanningen

Kategori: Smånytt - Publisert: 07.11.2022 kl 09:24

Presteutdanningen ved UiT foreslås lagt ned på grunn av svak rekruttering. I fjor møtte kun to studenter opp til 15 studieplasser på master i teologi.

Også de andre presteutdanningene sliter. En tredel av dem som hadde fått plass på landets profesjonsstudier i teologi i høst, møtte ikke opp ved studiestart, skriver Khrono.

Presteutdanningen ved Universitet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) har vært nedleggingstruet i flere år. Årsaken er svake søkertall og enda svakere frammøtetall.

I 2020 ble opptaket frosset, og 2021 var det siste året det har vært opptak. Da startet sju studenter på bachelorprogrammet i teologi, mens åtte plasser sto tomme. På masterstudiet møtte det kun to studenter til 15 studieplasser.

Nå foreslår rektor Dag Rune Olsen ved UiT å legge ned både bachelor og master i teologi. Styret ved UiT skal gjøre vedtak i saken på styremøtet torsdag 10. november.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland synes det er veldig trist at universitetet vil legge ned studiet.

– Nå har jeg vært biskop i åtte år, og dette har vært en kamp hele veien. Det er et spørsmål om nedlegging av studiet er blitt en selvoppfyllende profeti, for når det har vært nedleggingstruet så lenge, så svekker man rekrutteringsgrunnlaget, sier han.

(©NTB)

Selv om nesten alle ungdommer har digital tilgang, faller noen likevel utenfor

Selv om nesten alle ungdommer har digital tilgang, faller noen likevel utenfor

Kategori: Smånytt - Publisert: 27.10.2022 kl 08:54

Omtrent alle 13-18-åringer har mobil og tilgang til pc, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022. En ny rapport fra Redd Barna avdekker imidlertid at en del har såpass dårlig utstyr eller tilgang at de sliter med å følge opp skolearbeid og bruke offentlige tjenester.

115.000 norske barn og ungdommer vokser opp i lavinntektsfamilier, ifølge SSB. Redd Barna mener at denne gruppen er spesielt utsatt for digitalt utenforskap, og frykter at økende økonomiske utfordringer i samfunnet kan forsterke forskjellene.

For dårlig IKT-utstyr hindrer digital deltakelse

– Selv om nesten alle 13–18-åringer har mobil og tilgang til pc på skolen eller hjemme, viser Redd Barnas rapport at for dårlig IKT-utstyr gjør at ikke alle ungdommer kan delta digitalt på linje med majoriteten. Dette går utover grunnleggende rettigheter som skolegang, deltakelse i fritidsaktiviteter og tilgang til helsetjenester, sier seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barna.

Også Medietilsynet er bekymret for denne gruppen.

– God digital tilgang er viktig for å kunne følge med på nyheter og delta i samfunnsdebatten. Derfor er det viktig at alle ungdommer har like muligheter til digital deltakelse, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Redd Barnas rapport viser at dårlig nett hjemme og lite mobildata er hindringer som gjør det vanskelig for en del unge å delta digitalt. Selv om de fleste skoler har ordninger med skole-pc eller nettbrett, oppgir fire prosent av ungdom på ungdomsskole og videregående skole til Medietilsynet at de ikke har tilgang til skole-pc eller nettbrett på skolen.

– Erstatningsansvaret for skole-pc kan også skape problemer. Når foreldrene må betale for en ødelagt skole-pc, kan det gå utover ungdom i fattige familier som ikke alltid tør å fortelle foreldrene at skole-pc-en er i stykker, sier Skybak.

Redd Barna foreslår tiltak for å hindre digitalt utenforskap

Redd Barna mener regjeringen må sette i gang tiltak for å sikre at alle ungdommer kan delta digitalt. Blant forslagene er at alle kommuner bør ha minst ett sted der de unge har tilgang til gratis nett og digitalt utstyr etter skoletid. Økt offentlig støtte til bredbånd og IKT-utstyr for ungdom, tilgjengelige digitale tjenester på flere språk og gratis offentlige opplærings- og veiledningstjenester for bruk av digitale tjenester og utstyr for foreldre, er andre tiltak Redd Barna foreslår.

Rapporten fra Redd Barna Har alle ungdom mulighet til å delta digitalt? Barrierer og løsninger er en kvalitativ rapport basert på fokusgruppeintervjuer med ungdom, et innspillmøte med brukerorganisasjoner, ungdomsorganisasjoner og fagmiljøer som jobber med ungdom, i tillegg til sammenstilling av tidligere rapporter.

Slik blir været under Halloween

Slik blir været under Halloween

Kategori: Smånytt - Publisert: 27.10.2022 kl 08:50

Mandag er det klart for kvelden hvor hekser flyr på himmelen og monstre lusker i skyggene. Været ser ut til å bli litt mindre skummelt.

– Opphold er jo det kjekkeste når man skal ut å gå «knask eller knep». Slik det ser ut nå vil Østlandet og deler av Trøndelag få best halloween-vær, sier meteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Bor du på Vestlandet eller Sørlandet kan det være lurt å ha med en paraply i godteposen. Her ser det nemlig ut som det kan bli litt regn ifølge meteorologene.

På de kaldeste stedene i Troms og Finnmark må man kanskje dra på seg en ekstra ullstrømpebukse under kostymet. Her kan det bli nedbør i form av sludd og snø, ifølge meteorologen.

Helgeværet blir litt blandet drops

Stort sett over hele landet ser det ut til at det blir opphold på lørdagen. Kun Trøndelag skiller seg ut med best værmelding fredag og søndag.

På Østlandet vil det bli rolige vindforhold med en del skyer enkelte steder. Ellers er det ventet regn fredag og søndag kveld.

– Været ser derimot brukbart ut på lørdag kveld, bemerker Nilssen.

Selv om Vestlandet er preget av en periode med regn og kuling, kan man være heldig og se solen lørdag.

– På Vestlandet vil det være et lite værvindu fra lørdag rundt klokken 12 til søndag rundt samme tid. Da vil det bli opphold og kanskje litt sol. Temperaturen vil være litt varierende, på kysten kan det fort bli 10–13 grader, mens lenger inn i landet vil temperaturen ligge på rundt 5–9 grader.

Kan bli glatt på veiene i nord

Det ser ut til at det som har kommet av snø i nord, vil smelte over helgen. Temperaturen vil stige gradvis, og vil ligge på rundt 5–6 pluss grader.

– Det kan bli glatte veier rett over helgen, kanskje allerede på søndag. Det er ventet litt nedbør og mildvær både fredag og lørdag. I løpet av neste uke kan det se ut til at det vil kaldere igjen. Dette kan føre til at det kan bli is på veien, forklarer Nilssen.

– Været framover er egentlig et typisk høstvær. Det er skiftende og vil variere fra dag til dag. Du må nesten bare ta det du får, sier meteorologen.

(©NTB)

Tid for å skifte til vinterdekk

Tid for å skifte til vinterdekk

Kategori: Smånytt - Publisert: 23.10.2022 kl 15:46

Vinteren er i anmarsj, og tiden er inne for å skifte dekk. Men vet du hva reglene er?

Bor du i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, kan du bruke piggdekk fra 16.oktober til og med 30.april. I resten av landet kan du bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. Har du piggfrie vinterdekk, kan du bruke disse hele året.

- Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Krav til vinterdekk

Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

- Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.

Derfor dropper nordmenn refleks

Derfor dropper nordmenn refleks

Kategori: Smånytt - Publisert: 23.10.2022 kl 15:42

Helt fersk undersøkelse viser hvorfor halvparten av oss ikke bruker refleks. Og hvor i landet det står dårligst til.

- Den klart største årsaken folk oppgir er at de rett og slett glemmer det. Men fem prosent dropper det fordi de synes det er et ork å ta den på eller at det ser teit ut, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

- Det er mer enn en kvart million mennesker. Det er altfor slapt. Jeg håper folk blir flinkere til å huske å ta den på, og at de som aktivt velger bort refleksen tenker seg om en ekstra gang, sier fagsjefen.

Blant 1009 spurte sier bare 53 prosent at de stort sett bruker refleks. Det viser en høstfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring rett i forkant av Refleksdagen, som markeres 20. oktober.

Fylkesoversikt: Så mange bruker stort sett refleks

Troms og Finnmark – 69 prosent
Agder – 63 prosent
Møre og Romsdal – 60 prosent
Innlandet – 59 prosent
Viken – 57 prosent
Rogaland – 57 prosent
Vestland – 54 prosent
Vestfold og Telemark – 54 prosent
Nordland – 52 prosent
Trøndelag – 46 prosent
Oslo – 34 prosent
Det er altså mer enn dobbelt så mange som bruker refleks i Troms og Finnmark som i Oslo.

- Hovedstaden er desidert dårligst på refleksbruk. Det er bedre gatebelysning og flere gode fortau i storbyen enn på mange mindre steder, men også mer trafikk, så det er ingen grunn til å droppe den livreddende brikken, sier Ytre-Hauge.

- Alle har et ansvar
Fagsjefen har en klar oppfordring når vi går inn i årets mørkeste måneder.

- Både bilførere og fotgjengere har et ansvar for sikkerheten. Som bilfører er det ditt ansvar å kjøre etter vær- og føreforholdene og ikke ta noen sjanser. Som fotgjenger må du ta grep for å gjøre deg synlig for andre i trafikken, sier Roger Ytre-Hauge.

Få sekunder kan være avgjørende for om det skjer en ulykke eller ikke. Det er de sekundene refleksen gir deg.

- Uten refleks ser ikke bilisten deg før det kan være for sent, men med refleks kan sjåføren se deg ti sekunder før han eller hun passerer med en fart på i 50 kilometer i timen. Det er en enorm forskjell, sier Ytre-Hauge.

Disse aldersgruppene er best … og verst
Frendeundersøkelsen viser at det er 50-åringene som er flinkest til å bruke refleks. 2 av 3 i denne aldersgruppen bruker refleks, tett etterfulgt av 60+ og 40-åringene.

- De under 40 står det verre til med. I 30-årene dropper 6 av 10 refleks, mens enda færre mellom 18 og 29 år bruker refleks, sier Ytre-Hauge i Frende.

Blant de yngste sier 7 av 10 at de som oftest ikke bruker refleks. 16 prosent sier grunnen er at det er et ork eller at de synes det ser teit ut.

- Det er ikke verdt å ta sjansen på å gå uten. Hvert eneste år ser vi at manglende refleksbruk medvirker til ulykker med tragisk utfall. Vi har ingen å miste, verken unge eller voksne, sier Roger Ytre-Hauge.

Evakuert etter røykutvikling i omsorgsboliger

Evakuert etter røykutvikling i omsorgsboliger

Kategori: Smånytt - Publisert: 15.10.2022 kl 12:14

Seks personer ble tidlig lørdag morgen ved 04-tiden evakuert fra sine boliger i Dyrøy. Det var snakk om omsorgsboliger på Moan i Dyrøy kommune. Årsaken var melding om røykutvikling i en av boligene.

I følge brannvesenet tyder alt på at det har oppstått røyk fra en varmevifte i et nybygg/tilbygg.

På Dyrøy kommunes nettsider lørdag kommer det frem at ansatte ved Dyrøy omsorgssenter oppdaget røykutviklingen tidlig, og det gjorde at brannvesenet ble tidlig varslet.

- Mens pasienter i nærliggende avdeling ble evakuert til annen avdeling fikk røykdykkere lokalisert og eliminert kilden til røykutviklingen. Kilden var sannsynligvis elektrisk utstyr. Nybygget ble utluftet og pasientene ble flyttet tilbake til sine egne rom ved 06-tiden. Vi takker våre ansatte, nattevakter og brannmannskap for deres innsats med hurtig agering, slik at situasjonen ikke fikk videreutviklet seg, skriver kommunen på sin nettside.

Tryg forsikring frykter frostskader i vinter

Tryg forsikring frykter frostskader i vinter

Kategori: Smånytt - Publisert: 15.10.2022 kl 12:08

I en undersøkelse for Tryg Forsikring sier 61 prosent at de har slått av oppvarmingen av enkelte rom i hjemmet. Tryg frykter nå rekordmange frostskader i vinter.

– Det er forståelig at folk forsøker å spare penger der de kan, men før man tar så drastiske skritt bør man sette seg inn i hvor vannrørene går i boligen, bak hvilke vegger og i hvilke rom, og i hvert fall sørge for lun temperatur for å unngå frosne vannrør når kulda kommer, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Årsaken til at folk slår av oppvarmingen er de høye strømprisene. Geografisk finner en høyest andel i Vestland hvor 70 prosent sier de allerede har slått av varme i enkelte rom, og lavest i Troms og Finnmark med 35 prosent.

– Vi anbefaler jevn lun temperatur, helst over 10 grader, i rom med tilknytning til vannrør. Er rommet ikke for stort kan en liten ovn klare det, og små ovner stående jevnt på rundt om i huset er bedre enn å ha en stor som skal varme opp flere rom, sier Brandeggen.

(©NTB)

Allierte soldater øver med Hæren i arktiske forhold

Allierte soldater øver med Hæren i arktiske forhold

Kategori: Smånytt - Publisert: 12.10.2022 kl 09:03

Fra januar til august hadde utenlandske soldater i Norge 330.000 overnattingsdøgn i Norge. Mange av soldatene øver med Hæren i arktiske forhold.

Og flere overnattingsdøgn skal det bli, opplyser Hæren i en pressemelding. I vinter kommer blant annet avdelinger fra USA, Storbritannia, Nederland og Tyskland for å øve med Hæren i arktiske forhold.

– Det er avgjørende at allierte styrker behersker et arktisk klima, sier oberst May Brith Valen Odlo, sjef for Trenregimentet i Hæren.

En rekke allierte nasjoner sender årlig avdelinger til Norge for å drive grunnleggende trening på vinterferdigheter og samtrening med norske styrker. Her får de blant annet kompetanse på det tidvis ugjestmilde norske klimaet og terrenget.

– Det gjør dem mer effektive når det kommer til operasjoner i den nordlige delen av NATOs ansvarsområde. Dersom vi en dag har behov for støtte fra våre allierte, er vi tjent med at de er gode på å operere under norske forhold, sier Odlo.

Allierte avdelinger som gjennomfører vintertrening i Norge gjør hovedsakelig dette i Hærens kjerneområde i indre Troms.

(©NTB)

Mange diabetikere må fornye førerkortet før nyttår

Mange diabetikere må fornye førerkortet før nyttår

Kategori: Smånytt - Publisert: 12.10.2022 kl 09:00

Har du diabetes type 2 og har førerkort for lette kjøretøyer er det på tide å fornye førerkortet. Det må skje før nyttår.

Ifølge Statens vegvesen må diabetespasienter som har type 2 diabetes og som tar blodsukkerregulerende medisin, fornye førerkortet for ytterligere fem år før nyttår.

Dette gjelder de som har førerkort for moped (AM), snøscooter (S), traktor (T), motorsykkel (A1, A2 og A), personbil (B) og personbil med henger (BE).

Det er kun de som bruker blodsukkersenkende legemiddel som må fornye førerkortet, de som regulerer diabetesen med kosthold behøver ikke dette.

Bakgrunnen er kravene i EUs førerkortdirektiv som medfører at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner må følges opp av lege med jevne mellomrom.

– Det innebærer at personer med diabetes som bruker slike medisiner, og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig til-datoen, må levere helseattest og fornye førerkortet i løpet av 2022, sier seniorrådgiver Ingrid Sørlie i Statens vegvesen i en pressemelding.

(©NTB)

Markerer verdensdagen for psykisk helse

Markerer verdensdagen for psykisk helse

Kategori: Smånytt - Publisert: 04.10.2022 kl 09:11

Galleri kafe i Hamnvik i Ibestad ønsker velkommen til markering av verdensdagen for psykisk helse onsdag 5.oktober kl.11:00. I år er temaet "Ta vare på hverandre, løft blikket", der vil Liv-Sølvi komme med noen betrakninger.
Underholdning med Steffan og Sunniva. Det blir kaffe og kaker. - Vi ønsker velkommen til ei trivelig stund sammen, sier kafevert Agnes Normann.

Se opp for glatte partier!

Se opp for glatte partier!

Kategori: Smånytt - Publisert: 04.10.2022 kl 09:01

Det går mot den "kalde fine tida", og det er nå flere steder i Salangen, Lavangen og Ibestad kommuner med nattefrost og stedvis fare for glatte veier. Oppfordring fra politiet og veimyndigheter er klart og tydelig: Kjør forsiktig!

Julen allerede i gang på radio – på dagen tre måneder før julaften

Julen allerede i gang på radio – på dagen tre måneder før julaften

Kategori: Smånytt - Publisert: 24.09.2022 kl 09:49

Mens bladene på trærne er i ferd med å skifte farge, er årets første juleradio i gang med sine sendinger.

– Ikke en dag for tidlig! sier programleder og juleentusiast Erin Skarstein.

Hun er på lufta 24. september, på dagen tre måneder før julaften.

Nå går hun i studio med kanskje verdens største bunke musikk som spenner fra de tradisjonelle julesangene til nyere juleslagere.

Julesanger hele døgnet

Mange synes kanskje det er litt tidlig med pepperkaker og julemarsipan i butikkhyllene når høsten nettopp har begynt, men programleder Skarstein er ikke bekymret.

– Vi skal ikke tvinge julestemning på noen som fortsatt går i shorts og sandaler. Men mange har allerede begynt å glede seg til jul og advent, og de kan skru på kanalen når de vil. Juleradioen er der når du er klar for det, med julesanger hele døgnet.

– Jeg synes det er utrolig gøy at lytterne er så ivrige. Vi har allerede fått meldinger fra lyttere som gleder seg, og til og med en som skal kjøre en omvei til jobben for å få med seg en ekstra halvtime med julemusikk, sier Skarstein.

Populær kanal

Programdirektør Kristoffer Vangen i Bauer Media, som står bak Juleradioen, sier han er svært fornøyd både med kanalens profil og lyttertall.

De siste årene har Juleradioen sendt julemusikk fra 24. september, og allerede i oktober velger 300 000 nordmenn julemusikk på radioen. I november øker det til nærmere 800 000, og i desember er over 1,6 millioner nordmenn innom den populære radiokanalen.

Juleradioen kan høres over hele landet, og er en del av Bauer Media, som står bak radiokanaler som Radio Norge, Topp 40, Radio Rock og Radio Vinyl.

Leder for Samisk Kirkeråd gjenvalgt

Leder for Samisk Kirkeråd gjenvalgt

Kategori: Smånytt - Publisert: 24.09.2022 kl 09:46

Kirkemøtet gjenvalgte Sara Ellen Anne Eira som leder for Samisk Kirkeråd. Hun går inn i sin fjerde periode som leder.

– Rekruttering av samiskspråklige kirkelig ansatte er en viktig prioritering for Samisk Kirkeråd de neste to årene. I tillegg skal vi markere at det i år er 30 år siden Samisk Kirkeråd ble opprettet, sier leder for Samisk Kirkeråd Sara Ellen Anne Eira.

Eira er takknemlig for tilliten.

–Tilliten Kirkemøtet har vist meg betyr mye for meg. Samisk kirkeliv er en del av Den norske kirkes trosuttrykk. Vi har et godt samarbeid med resten av Den norske kirke om å løfte frem det samiske perspektivet i gudstjenestelivet, kulturen og det andre viktige arbeidet kirken driver, sier Eira.

106 av de 107 stemmeberettigede til stede stemte på Eira. Det var ingen motkandidater.

Kirkemøtet er samlet i Trondheim 21.-26. september. På møtet behandles blant annet saker om ny kirkelig organisering, kirken som økonomisk aktør og ansvarlig forvalter og ny rekrutteringsstilling som prest under utdanning.

Kirkemøtet består av de 11 bispedømmerådene som velges av medlemmene i Den norske kirke gjennom kirkevalget hvert fjerde år.

©NTB