ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

Smånytt

Derfor dropper nordmenn refleks

Derfor dropper nordmenn refleks

Publisert: 23.10.2022 kl 15:42

Helt fersk undersøkelse viser hvorfor halvparten av oss ikke bruker refleks. Og hvor i landet det står dårligst til.

- Den klart største årsaken folk oppgir er at de rett og slett glemmer det. Men fem prosent dropper det fordi de synes det er et ork å ta den på eller at det ser teit ut, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

- Det er mer enn en kvart million mennesker. Det er altfor slapt. Jeg håper folk blir flinkere til å huske å ta den på, og at de som aktivt velger bort refleksen tenker seg om en ekstra gang, sier fagsjefen.

Blant 1009 spurte sier bare 53 prosent at de stort sett bruker refleks. Det viser en høstfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring rett i forkant av Refleksdagen, som markeres 20. oktober.

Fylkesoversikt: Så mange bruker stort sett refleks

Troms og Finnmark – 69 prosent
Agder – 63 prosent
Møre og Romsdal – 60 prosent
Innlandet – 59 prosent
Viken – 57 prosent
Rogaland – 57 prosent
Vestland – 54 prosent
Vestfold og Telemark – 54 prosent
Nordland – 52 prosent
Trøndelag – 46 prosent
Oslo – 34 prosent
Det er altså mer enn dobbelt så mange som bruker refleks i Troms og Finnmark som i Oslo.

- Hovedstaden er desidert dårligst på refleksbruk. Det er bedre gatebelysning og flere gode fortau i storbyen enn på mange mindre steder, men også mer trafikk, så det er ingen grunn til å droppe den livreddende brikken, sier Ytre-Hauge.

- Alle har et ansvar
Fagsjefen har en klar oppfordring når vi går inn i årets mørkeste måneder.

- Både bilførere og fotgjengere har et ansvar for sikkerheten. Som bilfører er det ditt ansvar å kjøre etter vær- og føreforholdene og ikke ta noen sjanser. Som fotgjenger må du ta grep for å gjøre deg synlig for andre i trafikken, sier Roger Ytre-Hauge.

Få sekunder kan være avgjørende for om det skjer en ulykke eller ikke. Det er de sekundene refleksen gir deg.

- Uten refleks ser ikke bilisten deg før det kan være for sent, men med refleks kan sjåføren se deg ti sekunder før han eller hun passerer med en fart på i 50 kilometer i timen. Det er en enorm forskjell, sier Ytre-Hauge.

Disse aldersgruppene er best … og verst
Frendeundersøkelsen viser at det er 50-åringene som er flinkest til å bruke refleks. 2 av 3 i denne aldersgruppen bruker refleks, tett etterfulgt av 60+ og 40-åringene.

- De under 40 står det verre til med. I 30-årene dropper 6 av 10 refleks, mens enda færre mellom 18 og 29 år bruker refleks, sier Ytre-Hauge i Frende.

Blant de yngste sier 7 av 10 at de som oftest ikke bruker refleks. 16 prosent sier grunnen er at det er et ork eller at de synes det ser teit ut.

- Det er ikke verdt å ta sjansen på å gå uten. Hvert eneste år ser vi at manglende refleksbruk medvirker til ulykker med tragisk utfall. Vi har ingen å miste, verken unge eller voksne, sier Roger Ytre-Hauge.

Vis alle notiser