Smånytt

Få vil bli prest – Universitet i Tromsø vil legge ned utdanningen

Få vil bli prest – Universitet i Tromsø vil legge ned utdanningen

Publisert: 07.11.2022 kl 09:24

Presteutdanningen ved UiT foreslås lagt ned på grunn av svak rekruttering. I fjor møtte kun to studenter opp til 15 studieplasser på master i teologi.

Også de andre presteutdanningene sliter. En tredel av dem som hadde fått plass på landets profesjonsstudier i teologi i høst, møtte ikke opp ved studiestart, skriver Khrono.

Presteutdanningen ved Universitet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) har vært nedleggingstruet i flere år. Årsaken er svake søkertall og enda svakere frammøtetall.

I 2020 ble opptaket frosset, og 2021 var det siste året det har vært opptak. Da startet sju studenter på bachelorprogrammet i teologi, mens åtte plasser sto tomme. På masterstudiet møtte det kun to studenter til 15 studieplasser.

Nå foreslår rektor Dag Rune Olsen ved UiT å legge ned både bachelor og master i teologi. Styret ved UiT skal gjøre vedtak i saken på styremøtet torsdag 10. november.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland synes det er veldig trist at universitetet vil legge ned studiet.

– Nå har jeg vært biskop i åtte år, og dette har vært en kamp hele veien. Det er et spørsmål om nedlegging av studiet er blitt en selvoppfyllende profeti, for når det har vært nedleggingstruet så lenge, så svekker man rekrutteringsgrunnlaget, sier han.

(©NTB)

Vis alle notiser