Salangen-Nyheter

Kommunen tilpasser ikke innbyggere:

Ønsker helårsåpent

Ina Marita S. Mienna-Vimme ønsker en helårsåpen barnehage som er tilrettelagt for foreldrene når de trenger det. FOTO: KATRINE L. A. HJULSTAD.

Ina Marita S. Mienna-Vimme ønsker en helårsåpen barnehage som er tilrettelagt for foreldrene når de trenger det. FOTO: KATRINE L. A. HJULSTAD.

SJØVEGAN: Ved kommunevalget stemte Ina Marita S. Mienna-Vimme Høyre fordi de hadde helårsåpen barnehage som et tydelig punkt i programmet sitt.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2019 kl 00:00

Annonse
Annonse

— Av alle de partiene som stilte til valg var det kun to vi fikk brosjyrer fra i posten, forteller Mienna-Vimme. Dette var Arbeiderpartiet og Høyre. — Jeg kunne ha stemt for hvilket som helst parti, så lenge de stod for helårsåpen barnehage, sier hun.

Barnehage for hvem da

— Barnehagen i dag er ikke tilrettelagt for alle mulige familier, uavhengig av yrke og arbeidsgiver, mener Mienna-Vimme. Når det er stengt tre uker om sommeren er det ikke alltid man har mulighet til å være hjemme med barna. Ikke alle kan bestemme feriene sine selv, og ikke alle har ressurspersoner tilgjengelige til å passe på barna. — Det kan jo hende at det bare er én som har behov for å ha barnehagen åpen, og det er selvfølgelig ingen som ønsker å ha barnet alene i barnehagen, men hvis man ikke har noen som kan ta vare på barnet har man ikke et valg, sier hun. Barnehagen er et tilbud som burde vært tilrettelagt for alle yrkesgrupper.

Makspris og overskudd

Stortinget har lagt føringer og satt en såkalt makspris, en grense for hvor mye det skal koste maksimalt å ha et barn i barnehagen. Salangen kommune har innført makspris og følger den grensen som Stortinget har satt. — Dette er noe kommunen har valgt, forteller Mienna-Vimme. De er ikke pålagt å ha makspris, men kommunen har valgt å gå for dette. Hun forteller videre at, slik det er i dag, har hun fått med seg at barnehagen faktisk går med overskudd. — Barnehagen skal ikke være et plussprosjekt, men noe som går i balanse, mener hun.

Mindre kommuner har klart det

Som eksempel på hvordan helårsåpen barnehage kan fungere trekker hun frem Ibestad kommune. Der er det helårsåpen barnehage, der også barn fra SFO kan være om sommeren for de som trenger det. Hvis barna blir i blandede avdelinger og med en noe annerledes ansattgruppe så burde det ikke være avgjørende for en helårsbarnehage eller ikke, så lenge barna blir fulgt opp på korrekt vis, mener Mienna-Vimme. — Det er snakk om å se løsninger for sine innbyggere og de som er brukere av barnehagen. Hvorfor kan det ikke være sånn i Salangen? spør hun.

Annonse