Salangen-Nyheter

Árja med fokus på språksituasjonen:

Ønsker samisk leirskole

Ronald Kvernmo er førstekandidat for sametingsvalget i Vesthavet for partiet Árja. ARKIVFOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN.

Ronald Kvernmo er førstekandidat for sametingsvalget i Vesthavet for partiet Árja. ARKIVFOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN.

TENNEVOLL: Ronald Kvernmo fra Lavangen er førstekandidat i det samiske partiet Árja i Vesthavet krets. Det er i hovedsak språksituasjonen i skole og barnehage som står høyest på lista over hjertesaker for Kvernmo.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Det samiske språktilbudet i barnehage og skole er det mange som mener skulle vært gjort ytterligere for å forbedre. Førstekandidat i vesthavets valgkrets for det samiske partiet Árja, Ronald Kvernmo har tenkt mye over den samiske språksituasjonen i Norge, og har mange gode planer for å endre dette til det bedre. - Det er slik i dag at samisk språkopplæring i barnehage forvaltes av kommunene, dette er i dag tilfelle ved samtlige barnehager, foruten en privat barnehage i Målselv. Dette er på ingen måte et spørsmål om sette private barnehager fremfor offentlige barnehager, eller motsatt, men heller om å opprette et rent samisk organ som kan ta seg av driften av samisk språkundervisning i både barnehage, skole og på andre arenaer. Det er da naturlig at denne organisasjonen skal underligge Sametinget, sier Ronald Kvernmo i intervju med nettavisen.

Halvhjertet med ikke-samisk administrasjon

Kvernmo mener situasjonen i dag blir utført halvhjertet i og med at det underligger en ikke-samisk administrasjon, og hverken kompetanse eller penger blir utnyttet fullt ut. - Slik det er i dag er den samiske opplæringen administrert halvhjertet. I dag administreres den av ikke-samiske, og de har hele skoleopplegget å ta seg av, og det betyr at samisk ofte havner litt inn i andre rekke og blir nedprioritert. Med et samisk organ vil det være lettere å forvalte både penger og kompetanse på en mer effektiv måte, forteller førstekandidat i Árja.

Samiskspråklig leirskole

En annen sak som Ronald Kvernmo brenner for er å få etablert en samiskspråklig leirskole. Han ser for seg en leirskole hvor både barn og voksne kan komme for å få samisk språkopplæring og leve i et rent samiskspråklig miljø under oppholdet. - Árja har på sitt valgprogram en leirskole som skal være en språkarena for både store og små, hvor det vil være samisk-kurs på dagtid, sosialt samvær på kvelden hvor man kun snakker samisk, og helst at man drømmer samisk på natta også, sier Kvernmo til nettavisen.

Árja har sendt ut en brosjyre i forbindelse med sametingsvalget. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

I brosjyren er det beskrevet hva Árja Vesthavet fokuserer på. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Annonse