Salangen-Nyheter

Korona-viruset:

Oppretter vakthold på butikkene

AKTIV: Ordfører i Salangen kommune Sigrun Wiggen Prestbakmo sier at alle må være aktive for å forhindre smittespredning. FOTO: ALEKSANDER WALØR

SJØVEGAN: Butikkene har fra nå av kommunale vakter som passer på ved butikkene.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Dette er en ordning som fra og med i dag har kommet i stand for å orientere de butikkfarende om viktigheten av å holde seg hygieniske når de er på butikken. Nettavisen snakket mandag med en av vaktene på butikken Rema 1000.

Ingeborg Voll Elvenes er miljøterapeut på Salangen skole. Hun er permittert i to uker framover og står for dagen vakt på butikken. Elvenes mener det er viktig at folk er observant på hvilke «butikkvett-regler «som nå gjelder på butikkene.

— Det er viktig at folk er obs på hva de bør gjøre på butikken og hvilke regler som er lure å følge. Disse reglene skal folk følge. Hittil har folk vært veldig forståelsesfulle. Hvis man har ting å tilføye til reglene så tar vi innspill. Dette er noe vi gjør for første gang, sier hun.

FORKLARER: Ingeborg Voll Elvenes forklarer butikkvettreglene i butikken. FOTO: TORBJØRN KOSMO

Være ydmyk

Hun presiserer også viktigheten av å være ydmyk i den korona-situasjonen som samfunnet befinner seg i.

— Det er viktig å være ydmyk. Man vet ikke hvem som har korona-viruset. Det er lurt å følge disse reglene. Det går an å holde seg hjemme hvis man ikke trenger noe på butikken. Jeg registrer at mange kommer med hansker på butikken. Du trenger ikke å ta på alle varene. Lag gjerne en handleliste over hva du trenger på butikken. Bruk også tastefrie løsninger der det er mulig, sier hun.

For dagen er planen at Elvenes skal stå vakt til klokken er tre.

— Jeg står her til klokken 15:00. Jeg blir ikke å stå her hver dag. Vi gjør dette på skift. Jeg håper at folk hører etter og spør om ting de lurer på, sier hun.

Ann-Charlotte Selmerson er butikksjef på Rema-butikken på Sjøvegan. Hun støtter tiltaket som kommer fra kommunalt hold.

— Det er et veldig bra tiltak. Vi har ikke lyst til å få smitte inn i butikken. I verste fall kan vi på butikken bli syk og da må den stenge. Vi må bare gjøre det vi kan for å forhindre smitte, sier Selmerson.

Hun mener det kan bli alvorlig for Salangen som sted dersom butikkene blir nødt til å stenges.

— Det er livsfarlig for Salangen kommune dersom butikkene skulle bli stengt. Hvis ikke folk respekterer viruset noen steder blir det krise. Vi ønsker ikke at noen skal bli syk. Dette tiltaket er veldig bra og vi må bare gjøre det vi kan for å hjelpe til. Vi har satt ut dispensere, brødmaskinen er stengt og skolebrødene har vi blant annet pakket inn i poser. De ansatte bruker også hansker, sier hun.

Hun opplyser at butikker har tilgjengelig engangshansker i kassen for de som skal betale.

— Vi har lagt ut engangshansker som kundene kan bruke når de betaler. Vi håper dem gjør det, sier hun.

GJORT TILTAK: Butikksjef på Rema 1000 Sjøvegan Ann-Charlotte Selmerson forteller at butikken har gjort grep for å hindre smitte av korona. FOTO: TORBJØRN KOSMO

Følg rådene

Nettavisen møtte også ordfører i Salangen Sigrun Wiggen Prestbakmo ved butikken.

— Vi har hengt opp plakater om bestemmelse knyttet til å gå i butikken. Vi har hengt opp på serveringssteder og butikker der man gir informasjon om at om man er i karantene så har man ingenting på butikken å gjøre, påpeker hun.

Hun råder folk til å følge kommunens råd og tips via hjemmesiden.

— Følg tipsene som er på Salangen kommune sin hjemmeside. Vi har bestemt å ha vakthold på matvarebutikkene. Det er den største smittekilden fordi det er mange innom og alle må ha mat, sier hun.

Prestbakmo forteller at vaktholdet blant annet kommer som følge av at folk ikke respekterer isolasjons- og karantenebestemmelser.

— Vi har registrert at ikke alle respekterer karantenebestemmelsene og derfor har vi valgt å bruke våre ansatte som vakter i butikkene. Vi må være aktiv for å forandre smittespredning. Disse vil gi veiledning om hvordan man skal opptre i butikken, sier hun.

Hun presiserer at de som er i isolasjon ikke skal gå ut av husene sine.

— Er du i isolasjon skal du ikke ut av huset. Er du i karantene så kan du trekke frisk luft, men kan ikke omgås andre. Det norske helsevesenet er ikke beredt på å ta i mot 20-30 000 sykehusinnleggelser på grunn av vår egoisme, sier ordføreren.

Hun presiserer også at det kan være et potensielt lovbrudd å bryte karantenebestemmelsene.

— Det er ikke et lovbrudd å gå ut. Det er heller ikke et lovbrudd å gå langs veiene eller å oppholde seg i store, åpne områder. Følg retningslinjene. Hvis du ikke gjør det kan det straffes med bøter eller fengsel. Det er bestemt av nasjonale myndigheter i Kongelig statsråd. Vi oppfordrer alle til å snakke med dem man vet er karantene om man ser dem går over streken. Det er ikke verdt å gjøre seg til lovbryter over en pakke melk eller pålegg, sier hun.

Reserverer handletid

Hun forteller at det jobbes iherdig med at viruset ikke skal spre seg.

— Hvis vi får en eksplosjon i spredningen og prognosene seier at det vil bety mellom 20 000 og 30 000 sykehusinnleggelser så er det alvorlig. Hvis du oppfører deg som om dette ikke angår deg så er du i praksis en lovbryter. Det tror jeg ingen vil være. Dette klarer vi og vi klarer det sammen. Det trengs bare en person som oppfører seg illojalt mot disse bestemmelsene, så har vi det gående i samfunnet. Det er ingen grunn til å tro at ingen er smittet i Salangen. Det er god god grunn til å tro det. Det får vi sannsynligvis ikke vite før noen blir syk, sier hun.

Prestbakmo opplyser også om at det har blitt reservert handletid fra klokken 07:00 til klokken 09:00 på morgenen hver dag.

— Vi står her så lenge blir nødvendig. Jeg vil også gjøre oppmerksom på at det er reservert handletid til de eldre eller som har dårligere helse. Disse kan handle fra 07:00 til 09:00 på morgenen. Vi ønsker at de skal føle seg trykk nok til å kunne leve et mest mulig normalt hverdagsliv i denne ekstreme situasjonen. Vi oppfordrer alle til å respektere det. La dem få lov til å ha den friheten til å handle om morgenen, sier hun.

REGLENE: Dette er reglene som butikkfarende blir bedt om å følge. FOTO: SALANGEN KOMMUNE/SKJERMDUMP