Annonse
Salangen-Nyheter

Trossystemet med størst vekst i Europa:

Paganismen i vekst

Sjaman Ronald Kvernmo opplever en stadig økt popularitet rundt sjamanisme, og sitt virke som sjaman og Isogaisa grunnlegger. – Både sjamanisme og paganisme generelt er i stor vekst i Europa for tiden, sier han.

Sjaman Ronald Kvernmo opplever en stadig økt popularitet rundt sjamanisme, og sitt virke som sjaman og Isogaisa grunnlegger. – Både sjamanisme og paganisme generelt er i stor vekst i Europa for tiden, sier han.

SOLØY: Sjaman Ronald Kvernmo opplever en stadig økt popularitet rundt sjamanisme, og sitt virke som sjaman og Isogaisa- grunnlegger. – Både sjamanisme og paganisme generelt er i stor vekst i Europa for tiden, sier han.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Sjaman, Ronald Kvernmo forteller at han opplever en stadig økt interesse og utbredelse av sjamanisme og andre paganistiske trossystemer, og at det faktisk er den religionen som er i størst vekst i Europa i dag. Paganisme er en fellesbetegnelse på en rekke kulturer og trossetninger, ofte med et opphav fra naturreligioner og folketro, og som i hovedsak er tilknyttet andre systemer enn de stororganiserte religionene. Eksempler på dette er sjamanisme som er en av de eldste systemer innen paganisme, og som er en av de mest utbredte paganistiske trosretninger i dag. – Det er religionsfrihet i Norge og i store deler av Europa, og at folk finner sin egen vei ser jeg på som i utgangspunktet veldig positivt, forteller sjaman Ronald Kvernmo.

Det gode og det onde

Han legger til at selv om han er glad for veksten av paganisme, så er det noen av systemene som faller under kategorien som bruker djeveldyrking og ikke minst ulovlige rusmidler som del av sine seremonier og helbredelser. –  Dette kan jeg ikke si jeg har sansen for, de må gjerne gjøre det for deres egen del, men dette har ingenting å gjøre med samisk kultur. Det er noe ideologien bak Isogaisa også fremmer på det sterkeste, understreker Kvernmo bestemt. Det er nok både fordeler og bakdeler med denne blomstringen av paganisme som skjer i Europa i dag, og Ronald Kvernmo forteller at slik vil det være med alle former for samfunnsutvikling. – For min del er det positivt at så mange henvender seg til meg for seremonier, helbredelse og informasjon, opplyser han. Forøvrig har han også avholdt livesendinger på sosiale medier gjentatte ganger, noe han forteller han har opplevd svært gode tilbakemeldinger på.

Stort engasjement på sosiale medier

På hans livesendinger har han opplevd alt fra tjue til omlag nitti seere under direktesendingen, og at det i ettertid kan være flere tusen som går inn å ser sendingene. – Hvis tallene stemmer så er jo dette en skikkelig positiv hakeslepp at så mange interesserer seg for mitt lille geskjeft. I tillegg opplever jeg en rekke gode tilbakemeldinger, de stiller spørsmål både om sjamanisme og samisk kultur mer personlige spørsmål, om for eksempel noe de har opplevd av åndelige ting. Det er et veldig engasjement både under sendingene og i ettertid av folk som tar kontakt via innboks, avslutter sjaman Kvernmo.

Annonse